Unii chelneri profită de situație și trec bacșișul pe bonul fiscal fără acordul explicit al clientului. Această practică a permis creșterea veniturilor declarate, dar a creat nemulțumiri și controverse în rândul clienților, care nu sunt de acord cu această adăugare forțată și nesolicitată.
Recent, un român a povestit experiența pe care a trăit-o într-un restaurant și care l-a determinat să nu mai ofere niciodată bacșiș când mănâncă în oraș.
„Într-o zi de joi, mă duc cu soția mea să mâncăm la un restaurant (nu dau nume pentru că nu contează), consumăm în jur de 270 de ron în total, am lăsat 20 ron bacșiș (am plătit cu cardul nota + bacșișul) și totul a fost ok. Eu nu las bacșiș procentual pentru că mi se pare o prostie, așa că las în funcție de cât efort a depus pentru noi și cât de bună a fost servirea.
Duminică merg cu soția mea și încă două persoane la același restaurant și întâmplarea face că suntem serviți de același ospătar. Nota de plată a fost 493 RON și când a venit cu POS-ul ca să plătesc i-am spus să pună în plus pe card 20 ron ca bacșiș, deci nota de plata să fie 513 RON. Am plătit cu telefonul și când mă uit la bon văd 493 RON„, a povestit românul.
Clientul a insistat la ospătar să adauge tipsul, însă acesta a spus că nu este rentabil. „L-am întrebat de ce nu a pus 20 ron bacșiș cât i-am spus și răspunsul sau a fost că îi ia statul și banca mult, adică 12.5%, și nu se merită să ia bacșiș. L-am întrebat cum vine asta? Dacă îți las 20 de ron și îți iau statul și banca 12.5% tot rămâi cu 17 RON.
A spus iar că nu se merită și mi-a arătat pe nota de plata cu degetul spunând că de aia sunt puse procentele acolo, ca oamenii să lase bacșiș așa cum e recomandat (se referea la recomandările de bacșiș de pe notă de plata 7%, 10%, 15%).
Long story short, omul a vrut să-mi dea peste nas că las prea puțin bacșiș, așa că a refuzat 20 de RON bacșiș, asta luând în considerare că același ospătar a fost foarte ok să accepte 20 de RON bacșiș atunci când notă de plată a fost mai mică în ziua de joi.
Ospătarii s-au făcut stăpâni pe procentele de pe notă de plata și au ajuns să fie nesimțiți pentru că au impresia că li se cuvine 10% din totalul notei de plată. După părerea mea, 20 de RON bacșiș e chiar decent având în vedere că a făcut doar 3 drumuri în total pentru noi. De acum înainte nu o să mai las nici măcar 1 RON bacșiș la restaurant„, a mai scris acesta pe Reddit.
Internauții nu s-au putut abține și au comentat la postare.
“Lucrez în gastronomie și îmi este scârbă de cum au devenit ospătarii, și înainte erau după bani, dar acuma și mai rău. Sunt bucătar și nu am tangență cu clienții, dar când mai fac ceva pe cont propriu refuz bacșiș, nu vreau să se simtă obligat clientul să creadă că trebe să lase. Unii acceptă, alții insistă. Am în familie ospătari și mereu se plâng că nu lasă lumea bacșiș sau lasă puțin„, a comentat o persoană.
„E amuzant cum ospătarii doresc bacșiș și în același timp se comportă ca niște taximetriști ilegali care te dau jos din mașină dacă nu le iese negocierea de preț. Ce a făcut ăla e o insultă, a scuipat pe bacșișul tău, pe banii munciți de tine„, este un alt comentariu.
“Ca și client și fost ospătar, pot spune că ăla e nu e ospătar adevărat, bacșișul e ceva ce primești ca și bonus pentru efortul depus, clientul nu ar trebui să fie obligat să îmi lase mie x% din notă, e absurd, dar și mai absurde sunt persoanele alea care spun că mai bine stai acasă dacă nu poți lăsa nu știu cât la % din notă, la fel, o prostie.
Clientul nu e obligat să lase nimic în plus de ce e pe notă, că vrea el să își arate recunoștință, e binevenit, nu, e ok, puțin frustrant, dar nu mă apuc să trag clientul de mânecă„, spune altcineva.