Un român revoluţionează arta, în SUA. Ioan Florea recreează piese de colecţie, prin tehnologia 3D FOTO

Artistul român Ioan Florea, stabilit în Statele Unite ale Americii, a transformat un autoturism Ford din 1971 într-o operă de artă realizată prin intermediul tehnologiei imprimării 3D, informează huffingtonpost.com, preluat de Mediafax.
Alina Costache
16 nov. 2013, 14:57
Un român revoluţionează arta, în SUA. Ioan Florea recreează piese de colecţie, prin tehnologia 3D FOTO

Cei care vor „să vadă viitorul” trebuie să meargă în studioul lui Ioan Florea din Shelbyville Lake, Illinois, scriu jurnaliştii de la The Huffington Post.

Potrivit acestora, Ioan Florea a prelucrat modelul unui Ford Torino din 1971 cu ajutorul unei imprimante 3D şi a nanomaterialelor, în care a „încapsulat” automobilul.

Ioan Florea a declarat că foloseşte o imprimantă 3D care nu costă mult, însă metoda lui de printare este unică datorită „procesului de transfer”.

Procesul de creare a unei opere de artă începe cu printarea în 3D a materialelor plastice, pe care le foloseşte ca prototipuri. Acestea sunt ulterior transformate în mulaje din răşină care, cu ajutorul nanometalelor – de la carbonat de calciu la dioxid de titan -, sunt transformate în sculpturi masive. Printre lucrările lui Ioan Florea se numără şi o căruţă cu coviltir din secolul al XIX-lea.

Folosind aceeaşi metodă de printare 3D, Ioan Florea a recreat Cilindrul lui Cir, un artefact babilonian descoperit în Ninive şi datând din anul 538 î.e.n., descris drept „prima cartă a drepturilor omului”. Pe cilindrul în versiune mărită, artistul a inscripţionat textul Declaraţiei universale a drepturilor omului.

Compania Ford şi-a manifestat interesul faţă de procesul de transfer al artistului român, deoarece aceasta foloseşte imprimante 3D pentru a crea prototipuri ale părţilor componente ale maşinilor.

Cu toate acestea, metoda lui Ioan Florea este secretă. „Acesta este avantajul unui artist, poţi experimenta tot timpul„, a precizat artistul.

Ioan Florea se consideră un pionier al celei de-a treia revoluţii industriale, o epocă a personalizării în masă, prezisă de economistul Jeremy Rifkin în 2011.

Citeşte şi O imprimantă 3D mai specială clonează tablouri VIDEO

Dacă a doua revoluţie industrială, apărută pe liniile de producţie ale fabricii de automobile Ford, a adus standardizarea, a treia revoluţie se bazează pe imprimanta 3D, afirmă profeţii noii epoci. Aceştia au vorbit despre tehnologia revoluţionară 3D încă din anul 2012, în revista The Economist.

Potrivit specialiştilor, noua tehnologie are însă limite. Majoritatea imprimantelor 3D din prezent reuşesc să printeze obiecte realizate din materiale plastice. Deşi există imprimante 3D care pot printa şi obiecte din metal, acestea ajung să coste însă până la un million de dolari.

Artistul român Ioan Florea a absolvit Universitatea de Arte Plastice din Bucureşti în 1996, iar în 1998 a plecat în Statele Unite cu o bursă Soros. În 2001, a absolvit un masterat în pictură la Universitatea South Dakota. În prezent, are un atelier de creaţie în Shelbyville Lake, Illinois.

Spynews
David Popovici a câștigat aurul la Jocurile Olimpice. S-a impus la doar 2 sutimi față de locul secund
Bzi.ro
Gigi Becali vrea să desființeze festivalul Untold: „Nu vreau sataniști și nebuni cu muzica!”
Fanatik.ro
Singura plantă care poate să înlocuiască purificatorul de aer din casă. Îndepărtează poluanții nocivi și e considerată o adevărată ”minune”
Capital.ro
Se interzic mașini în România. Apare o nouă taxă auto în orașe. Amendă 500 lei/zi, dacă ignori
Playtech.ro
Sociologul Alfred Bulai, acuzat că ar fi făcut avansuri studentelor, în timp ce era profesor și decan la SNSPA. Poliția a început o anchetă
DailyBusiness
Cati bani primește David Popovici după ce a câștigat medalia de aur. Sportivul a scris istorie la JO2024
Adevarul
Pedeapsă exemplară pentru un șofer care a provocat un accident mortal la 160km/h. Mesajul unei tinere pasagere înainte de impact: „Voi muri”
Spynews
Angelina Jolie a angajat un asasin pentru propria moarte. De ce nu a fost dus la capăt planul vedetei
Spynews
Greii stand-up-ului românesc o pun la zid pe Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea. Nelu Cortea și Radu Bucălae o fac praf pe actuala iubita a lui Spike. Nici el nu a scapat
Evz.ro
Românii, mai săraci din toamnă. Vestea care le pune capac
Ego.ro
Antonia, o nouă imagine ADORABILĂ cu fiica ei, Maya. Cât de mult SEAMĂNĂ cele două
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Vecinii lui Andrei Versace, dezvăluiri uluitoare după moartea influencerului. Cum îi teroriza: 'Este inacceptabil!'
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Autorul dublei crime din Buzău, amenințări cu moartea la ieșirea de la audieri: „Puteam să te omor și pe tine”. Bărbatul susține că nu regretă fapta
Capital.ro
Statul cere banii de la români. Obligația, trecută direct în lege. Poliția intervine imediat
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
Noi ipoteze în cazul crimei de la Brăila! Soțul doctoriței ucise, primele declarații după tragedia din cabinetul stomatologic
substantial.ro
Comandant al grupului Wagner ucis în Mali în timpul unui atac al rebelilor
MediaFlux
PENSIONARII care pot RĂMÂNE FĂRĂ măriri de PENSIE! DECIZIA care schimbă TOTUL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!