Avram Iancu va pleca spre Anglia doar cu antrenorul său, profesorul Ioan Cordea, cei doi urmând să locuiască cu chirie într-un apartament din zona de plecare. El şi-a drămuit foarte bine banii necesari pentru această traversare, deoarece dispune, cel puţin pentru moment, de numai 1.500 de lire sterline, sumă care-i ajunge doar pentru acoperirea costurilor de chirie şi masă.
Înotătorul speră că în următoarea perioadă va reuşi să strângă şi banii necesari pentru plata integrală a bărcii care trebuie să-l însoţească obligatoriu în parcursul său dintre cele două maluri ale Canalului Mânecii.
”Am trecut toate testele posibile, iar starea mea de sănătate este una foarte bună. Sunt cu moralul ridicat, însă sunt măcinat de problema financiară. Din păcate, am pierdut foarte mult timp şi energie, preocupat fiind de alergătura după banii de care am nevoie pentru a putea pune în practică acest proiect, de a traversa înot Canalul Mânecii. Sper să dispun de toţi banii până la momentul planificat al traversării”, a declarat, pentru AGERPRES, Avram Iancu.
De profesie bibliotecar la Biblioteca Municipală din Petroşani, Avram Iancu îşi doreşte să fie primul român care străbate, cu succes, Canalul Mânecii. Sportivul a luat legătura cu Channel Swimming Asociation, singura organizaţie abilitată să organizeze, să aprobe şi să ateste aceste încercări ale înotătorilor. Organizaţia l-a programat să traverseze Canalul Mânecii în una din primele opt zile ale lunii august. Traversarea se va face doar în slip şi cu o cască pe cap, nefiind permisă folosirea costumului de neopren.
Avram Iancu a început să se antreneze pentru acest proiect încă din primele luni ale anului. A alergat mii de kilometri pe drumurile de munte din Parâng şi a înotat în apa mai multor lacuri din România, între care Cinciş şi Snagov. În iunie şi iulie a înotat în Marea Neagră, pentru a se obişnui cu apa sărată şi valurile.
”Ultima oară am înotat 22 kilometri între staţiunile Olimp şi Saturn şi retur, în 7 ore şi 37 de minute. Este un timp bun, deoarece viteza de deplasare depinde de salinitatea apei. În condiţiile în care salinitatea din Canalul Mânecii este dublă faţă de cea din Marea Neagră, rezultatul este mulţumitor pentru că viteza de înot creşte cu cât apa este mai sărată’, a spus Iancu.
El a explicat că traversarea Canalului Mânecii, între Folkestone (sudul Marii Britanii) şi zona Capului Gris-Nez, de pe coasta franceză, ar putea dura între 12 şi 18 ore, parcursul fiind în lungime de aproximativ 42 kilometri, în funcţie de curenţii marini şi de mărimea valurilor.
Avram Iancu şi-a manifestat disponibilitatea de a acorda drepturi de televizare posturilor TV din România, inclusiv cu drept de acces pe ambarcaţiunea ce îl va însoţi în temerara sa aventură.
În ultimii 200 de ani, Canalul Mânecii a fost traversat înot de 900 de oameni, dar printre ei nu se află niciun român. Statisticile mai arată că din şase înotători, pregătiţi după toate regulile vieţii sportive, doar unul reuşeşte să câştige această confruntare cu natura.