Radu Diaconescu, de profesie inginer-programator, va pleca pe bicicletă de la ușa apartamentului din București și va parcurge peste 7.000 de km până aproape de granița dintre Kârgâzstan și China, urmând în mare parte Drumul Mătăsii, după care va merge pe jos mai mult de două săptămâni până în tabăra de bază de unde va începe „asaltul” vârful Khan Tengri.
Totul se va face prin forțe proprii, fără a folosi vreun mijloc de transport motorizat și nu va avea echipă de suport care să-l salveze în caz de pericol. Echipamentul de care are nevoie pentru a dormi, a-și găti și a se apăra de capriciile vremii se va afla în suporturile de bagaje de pe bicicleta sa.
El spune că ideea i-a venit citind cărțile altor oameni care au călătorit în toate colțurile lumii, pe motocicletă, pe bicicletă sau pe jos, însă dorința de a ieși din cotidian a încolțit de foarte mult timp, ca o reacție la programul fix, de birou.
Pentru a avea timp de această aventură pe care o estimează la circa nouă luni, Radu și-a dat demisia din funcția de programator bine plătită de la o firmă din Germania, unde a lucrat în ultimul an.
„Îmi place să merg pe bicicletă, îmi place alpinismul, îmi place drumeția, acum am ocazia acum să le îmbin pe toate trei”, a declarat Radu Diaconescu.
El face drumeții pe munte de la vârsta de 19 ani, ulterior a descoperit alpinismul, schiul, mountain bike-ul, alergarea pe munte, concursurile montane.
În ultimii cinci ani a visat la o călătorie în stepele nesfârșite ale Mongoliei și a început să se intereseze de cicloturism, adică de călătoria cu bicicleta prin lume, care spune că oferă o cu totul altă libertate decât mersul cu trenul sau cu avionul și un sentiment de satisfacție pentru că ai muncit pentru a vedea acele locuri.
„E un sentiment interesant în momentul în care te regăsești dimineața pe bicicletă și poți s-o iei în ce direcție vrei. E un sentiment de libertate și de a beneficia de timpul tău în ce mod dorești, lucru care se întâmplă tot mai rar în societatea actuală”, a mai spus Diaconescu.
Alt avantaj pe care îl vede în călătoria cu bicicleta este interacțiunea cu oamenii, cu care trebuie să comunici pentru a afla lucruri de bază: „Unde pot să pun cortul?”, „De unde pot să iau apă?”, „Unde găsesc un magazin?”, luând contact direct și cu obiceiurile și tradițiile acelor locuri.
„Am încredere că majoritatea oamenilor sunt buni în principiu și experiențele pe care le-am avut călătorind și prin România și prin Europa au fost 99% pozitive, iar cineva care vine pe bicicletă de la capătul lumii, are un capital de încredere mai mare decât un turist bogat care oprește cu mașina și cere indicații”, consideră aventurierul.
Radu Diaconescu nu este la prima aventură de acest fel. În 2011 a plecat cu bicicleta din România, împreună cu soția sa — Mihaela Diaconescu — iar după o călătorie de două săptămâni, au urcat vârful Mont-Blanc din Alpi.
„De data aceasta va fi ceva diferit. Este vorba de o călătorie de nouă luni de zile prin mai multe țări nu atât de dezvoltate din punct de vedere al infrastructurii rutiere, dar care au de oferit foarte mult din punct de vedere cultural și spiritual”, mai spune Radu Diaconescu.
Citeşte şi Un biciclist a fost accidentat mortal în Capitală
La dus, va trece prin Bulgaria, Turcia, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Tadjikistan, Kârgâzstan. Planul său este să parcurgă în medie 80 de km pe zi, având în vedere că va folosi în principal drumuri secundare, pentru a evita traficul aglomerat.
Radu Diaconescu va pleca sâmbătă, din parcul Tineretului din Capitală, de unde mai mulți prieteni îl vor însoți spre Giurgiu, unde va ieși din țară.
Aventura lui poate fi urmărită pe blogul www.diaconescuradu.com.