Jobul de șaormar, respectiv de angajat într-un fast-food, nu este simplu deloc. Acesta implică atenție sporită la toate procesele interne de păstrare a alimentelor, care trebuie să corespundă organoleptic. De asemenea, șaormarul trebuie să fie foarte rapid în prepararea produselor. Jobul presupune și comunicare cu clientul, respectiv colegii de muncă.
De multe ori, acest loc de muncă presupune desfășurarea activității sub condiții de stres și mai ales, căldură excesivă, în special pe timpul verii, când aerul condiționat cu greu face față.
În șaormeriile de tip „Dristor” se oferă contract pentru perioadă nedeterminată. Salariile pleacă de la 2.500 de lei net și ajung și la 6.000 de lei net pentru cei mai experimentați șaormari din marile orașe. O masă este asigurată la locul de muncă.
În anumite cazuri se decontează și transportul, pentru cei care lucrează până târziu, după miezul nopții.
În concluzie, în România, un șaormar poate încasa un venit lunar mai bun decât un profesor sau un polițist.
În 2022, românii au comandat prin intermediul unei singure platforme de livrări peste 3,3 milioane de șaorma, cu 60% mai multe față de 2021. Astfel, în medie, românii au comandat o șaorma la fiecare zece secunde.
O treime dintre comenzi, cele mai multe, au fost plasate în intervalul orar 18:00 – 20:00, în special joia și vinerea.
Peste 10% dintre comenzi au fost plasate în intervalul 23:00 – 02:00. În topul preferințelor se află șaorma de pui, urmată de cea de vită și cea cu carne de curcan.
„România ocupă primul loc la nivel global când vine vorba de consumul de șaorma din rețeaua Glovo de 25 de țări, iar la nivel local, București, Brașov, Constanța, Timișoara, Cluj-Napoca și Iași sunt orașele în care s-a înregistrat mai mult de jumătate din consumul total de șaorma în România anul trecut”, arată reprezentanții aplicației.
Datele platformei arată că utilizatorii din Târgu-Mureș au comandat de opt ori mai multă șaorma în 2022 față de anul precedent, în timp ce utilizatorii din Galați au comandat de șase ori mai mult din acest preparat originar din Orient.