În satul Şviniţa, judeţul Mehedinţi, focul a izbucnit, luni dimineaţă, la pădurea de brad din apropiere. În câteva ore, sătenii s-au trezit că plantaţia de salcâm din centrul localităţii fusese cuprinsă de flăcări. Incendiul s-a extins şi la mai multe anexe gospodăreşti. Peste 200 de oameni au lăsat incendiul din pădure şi au sărit să oprească flăcările.
„Într-o fracţiune de secundă, casa a fost împrejmuită de flăcări. Vântul ne-a nenorocit, dacă nu era vântul nu se întâmpla nimic. Putea să ardă satul întreg. Dumnezeu a ţinut cu noi”, a declarat unul dintre localnici.
„Din cauza vântului, focul s-a extins cu o repeziciune foarte mare şi, fiind ocupaţi, toţi ne-am pomenit că arde pădurea de salcâm, după care s-a propagat la trei anexe”, a spus primarul din Sivniţa, Nicolae Curici.
50 de militari şi pompierii cu mai multe autospeciale au reuşit, într-un final, să stingă incendiul. În judeţ însă, situaţia nu este singulară. În Parcul Natural Porţile de Fier, un foc arde de trei zile. În Mehedinţi, s-au înregistrat în ultima perioadă zeci de incendii în care au ars peste 350 de hectare de vegetaţie uscată.
În judeţul Caraş-Severin, un bătrân de 78 de ani a murit strivit de un copac în flăcări, care s-a prăbuşit peste el. Pădurea luase foc în apropiera locuinţei, iar bărbatul încerca să stingă flăcările. Numai luni, în Caraş-Severin au ars peste 200 de hectare de vegetaţie uscată-