Routerele TP-Link, prezente în multe case și în România în oferta Digi, sunt suspectate de SUA că sunt folosite de China pentru spionaj. Specialiștii avertizează că aceste dispozitive ar putea fi folosite de guvernul chinez pentru atacuri cibernetice sau sustragerea de informații sensibile, potrivit unui raport CNBC.
Deputaţii Raja Krishnamoorthi şi John Moolenaar au trimis, vara trecută, o scrisoare Departamentului Comerţului din SUA, semnalând ”vulnerabilităţi neobişnuite” ale routerelor şi faptul că acestea sunt supuse legislaţiei Republicii Populare Chineze. În scrisoare, citată de Wall Street Journal, se menţiona utilizarea acestor routere de către guvernul chinez pentru atacuri cibernetice extinse împotriva SUA.
”Nu cunosc de niciun plan care să elimine aceste dispozitive din utilizare,” a declarat Krishnamoorthi, sugerând că SUA ar trebui să urmeze exemplul din 2020, când a fost adoptat programul ”rip and replace” pentru echipamentele Huawei. Potrivit datelor citate de el, TP-Link deţine o cotă de piaţă de 65% pe piaţa americană a routerelor.
Deşi TP-Link Technologies a negat acuzaţiile, afirmând că nu vinde produse în SUA, TP-Link Systems, care operează în Irvine, California, susţine că majoritatea routerelor destinate pieţei americane sunt fabricate în Vietnam. Compania a subliniat că este deschisă colaborării cu autorităţile federale pentru a demonstra securitatea produselor sale.
Un raport al unei comisii din Congres avertizează că routerele TP-Link prezintă un risc de spionaj, iar oficialii cer interzicerea lor, în special în sectorul federal şi cel al apărării.
”De ce să oferim un alt punct de acces guvernului chinez?” a întrebat Krishnamoorthi, subliniind că astfel de dispozitive nu ar trebui folosite de agenţiile guvernamentale.
Experţii în securitate cibernetică atrag atenţia şi asupra riscurilor la nivel individual. Guy Segal, vicepreşedinte la compania Sygnia, a avertizat că comunicaţiile necriptate de pe aceste routere ar putea fi compromise, punând în pericol datele personale ale utilizatorilor.
”Deşi o interdicţie pentru consumatori nu este iminentă, este important ca publicul să fie conştient de riscurile asociate acestor dispozitive,” a spus Matt Radolec, vicepreşedinte la compania Varonis. El a subliniat necesitatea educării publicului despre diferenţele dintre comunicaţiile criptate şi necriptate, pentru a reduce vulnerabilităţile.
Interzicerea routerelor TP-Link ar putea începe cu sectorul federal, fiind implementată treptat, pentru a ţine cont de utilizarea lor extinsă pe piaţa americană.
Routere TP Link şi în România
Primul router comandat este gratuit. Pentru cel de-al doilea și cel de-al treilea router prețul este de 3lei/ lună, respective 6lei/ lună. Reducerea va fi aplicată direct pe factura Digi. Un client poate avea maximum 3 routere Wifi6 compatibile Mesh. Modelele de routere Wifi6 Mesh disponibile sunt: Fiberhome SR1041Y, ZTE H3601, Huawei K562E, TP Link AX10, acestea fiind livrate în funcție de stocurile disponibile, se precizează în oferta de pe site-ul RCS-RDS.
Probleme cu China şi la alt nivel. Tesla actualizează software-ul pentru peste 1,2 milioane de vehicule importate sau fabricate în China, din cauza unor probleme de siguranţă
Tesla va actualiza software-ul pentru anumite vehicule Model S şi Model X importate în China, precum şi pentru vehiculele Model 3 şi Model Y fabricate în ţară, din cauza unor probleme de siguranţă, acestea totalizând peste 1,2 milioane de vehicule, a anunţat autoritatea de reglementare a pieţei din China, transmite Reuters.
Această acţiune, care a intrat în vigoare vineri, este considerată o rechemare, conform reglementărilor chineze.
Problemele identificate includ posibile defecţiuni ale camerei retrovizoare şi probleme legate de direcţie. Tesla va aborda aceste probleme printr-o actualizare software de la distanţă, fără costuri pentru clienţi.
Potrivit Wall Street Journal, această rechemare urmează unei acţiuni similare din ianuarie anul trecut, când au fost rechemate 1,6 milioane de vehicule din cauza unor probleme legate de funcţiile de asistenţă a şoferului. De asemenea, alţi producători auto, inclusiv Xiaomi şi companiile mixte ale Honda din China, au anunţat recent rechemări pentru diverse probleme de siguranţă, contribuind la o serie de anunţuri de siguranţă în piaţa auto din China.
În decembrie 2024, Tesla a anunţat o rechemare pentru 77.650 de vehicule Model 3 şi Model Y fabricate în China, din cauza unor probleme software care ar putea împiedica afişarea imediată a presiunii monitorizate a anvelopelor la pornirea vehiculului.