Modificarea Constituției va permite consolidarea competențelor șefului statului în numirea membrilor Consiliului Național al Magistraturii. ‘Dacă în termen de două luni Dieta (camera superioară a parlamentului) nu va alege, cu o majoritate de trei cincimi, membri ai Consiliului Național al Magistraturii, atunci președintele îi va alege pe acești membri dintre candidații prezentați în parlament’, a declarat președintele polonez la televiziune.
Pentru opoziție, această reformă reprezintă preluarea controlului puterii politice asupra sistemului judiciar.
Și Andrzej Duda și-a exprimat rezervele cu privire la reformele judiciare. Astfel, din cele trei reforme pregătite în primăvară de către conservatori, două au făcut obiectul unui veto prezidențial la sfârșitul lunii iulie.
Șeful statului, care provine din rândul Partidului Dreptate și Justiție (conservator), a pregătit apoi propriile proiecte de legi cu privire la Curtea Supremă și la Consiliul Național al Magistraturii.
Luni, el a prezentat proiectul asupra Curții Supreme — care de asemenea îi sporește competențele în legătură cu menținerea în activitate a judecătorilor care au ajuns la vârsta de pensionare — însă a afirmat că în cazul celuilalt proiect este nevoie de modificarea legii fundamentale.
Președintele Duda a declarat că a pregătit un amendament constituțional care să-i conforme dreptul de a numi membri ai Consiliului Magistraturii dacă parlamentul nu reușește să facă acest lucru.
Diferitele reforme poloneze controversate — dintre care unele au fost deja aprobate — fac obiectul unor consultări luni la Bruxelles între Comisia Europeană și statele membre.