Magnitudinea seismului a fost estimată în mod diferit de către agenţia niponă de meteorologie şi de către Institutul american de geofizică USGS, prima estimând-o la 7, iar cea de-a doua, la 7,2. USGS a localizat epicentrul peste 500 de kilometri nord-est de insula nordică japoneză Hokkaido şi la circa 30 de kilometri în largul Urup, una dintre insulele arhipelagului rus Kurile. Institutul american a estimat că seismul s-a produs la o adâncime de 122,3 kilometri, în timp ce agenţia japoneză de meteorologie l-a localizat la o adâncime de zece kilometri.
Postul public de televiziune japonez NHK a difuzat câteva imagini surprinse automat cu camere situate în Hokkaido, dar poliţia nu a semnalat victime sau pagube materiale pentru moment.
Japonia se confruntă în prezent cu o perioadă cu o puternică activitate seismică, potrivit experţilor japonezi. Situată la joncţiunea a patru plăci tectonice, arhipelagul nipon înregistrează în fiecare an 20 la sută dintre cele mai puternice seisme de pe planetă. Nicio regiune a teritoriului japonez nu este scutită.
Miercuri, o serie de câteva zeci de cutremure, între care unul cu magnitudinea de 6,2, s-a produs pe insula vulcanică Miyakejima la sud de Tokyo, în timp ce un alt seism, cu magnitudinea de 5,8 a avut loc în aceeaşi zi în Miyagi (la nord de Tokyo), prefectura cel mai grav afectată de tsunami din 11 martie 2011.
Sâmbătă dimineaţa un cutremur cu magnitudinea de 6,3 a fost resimţit în vestul ţării, în apropiere de oraşul-port Kobe, unde un seism a provocat moartea a 6.400 de persoane în 1995. Duminică, un alt cutremur, cu magnitudinea de 5,2 a avut loc pe coasta prefecturii Fukushima, deja afectată de cutremurul de 9 grade urmat de tsunami la 11 martie 2011.