Un senator PSD cere demisia preşedintelui Consiliului Fiscal. Ionuţ Dumitru: Nu intru în dezbaterea asta politicianistă

Senatorul PSD Eugen Teodorovici i-a cerut marţi, în cadrul audierilor din Comisiile de buget-finanţe, demisia preşedintelui Consiliului Fiscal, în condiţiile în care deţine şi funcţia de economist la Raiffeisen Bank şi prognozează "în mod eronat", Ionuţ Dumitru afirmând, la rândul său, că nu intră în „dezbaterea asta politicianistă”, potrivit news.ro.
Iulian Tudor
31 ian. 2017, 15:17
Un senator PSD cere demisia preşedintelui Consiliului Fiscal. Ionuţ Dumitru: Nu intru în dezbaterea asta politicianistă

„Din păcate, cei care prognozează în mod eronat şi într-un fel sperie piaţa cu astfel de presupuneri şi opinii negative care după aceea se dovedesc a fi eronate în ce fel trebuie să răspundă, pentru că cineva trebuie să răspundă. Aici am o întrebare şi aş vrea să primesc răspuns la ea pentru că în urma ei vreau să cer şi demisia dumneavoastră. Vă repet, nu o luaţi personal. Mă întreb aşa, dumneavoastră lucraţi la Raiffeisen Bank, Ministerul de Finanţe se împrumută în piaţă, titluri de stat, întrebarea este aşa: oare costul titlurilor de stat poate să varieze în piaţă în funcţie de situaţia macroeconomică sau de previziunile pe o anumită perioadă? Este corect? Presupun că da. Atunci dumneavoastră aveţi vreun interes în a emite opinii negative faţă de buget, faţă de absorbţie de fonduri europene, faţă de tot ce ţine de parte de fiscal şi bugetar? Tocmai pentru că atunci când Raiffeisen Bank se împrumută în piaţă, ştiind care este situaţia macroeconomică, într-un fel creează confuzie în piaţă, toţi ceilalţi vin cu altă ofertă de preţ pe aceste titluri de stat. Eu aş vrea să verificăm în cadrul Comisiei dacă acest lucru este adevărat sau dacă se confirmă şi, dacă este aşa, să vă solicităm demisia”, a afirmat Eugen Teodorovici, în cadrul Comsiilor reunite de buget-finanţe.

Preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, a afirmat, la finalul audierii, că nu intră „în dezbaterea asta politicianistă”, iar Legea 69 prevede numai incompatibilităţi politice.

„Nu intru în dezbaterea asta politicianistă, eu cred că ar trebui să ne uităm la lege, iar Legea 69 după care noi funcţionam nu prevede nicio incompatibilitate din punctul acesta de vedere (că deţine funcţiile de economist la Raiffeisen Bank şi preşedinte la Consiliul fiscal – n.r.), numai incompatibilităţile politice se iau în calcul. Nu am nicio rudă, nu sunt în partid politic, nu am fost implicat în nicio activitate politică, deci haideţi să lăsăm politicianismul la o parte”, a spus el.

De asemenea, Ionuţ Dumitru a citat din lege.

„La punctul legat de conflictul de interese, eu v-aş citi din lege, votată de Parlament, probabil că şi dumneavoastră eraţi membru al Parlamentului la momentul respectiv. Legea 69 spune că nu poate fi nominalizată pentru a face parte din Consiliul Fiscal persoana care cu patru ani înainte a deţinut o funcţie publică în cadrul Guvenului – nu e cazul meu -, cu patru ani înainte de nominalizare a fost membru al Parlamentului sau al Parlamentului European sau a deţinut o funcţie de conducere în cadrul unui partid politic – nu e cazul meu”, a explicat preşedintele Consiliului Fiscal.

Ionuț Dumitru: Proiectul de buget își bazează veniturile pe o proiecție foarte ambițioasă de creștere economică

Președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, a declarat marți că proiectul bugetului pe acest an își bazează veniturile pe o proiecție foarte ambițioasă de creștere economică, de peste 5%.

„Dacă ne uităm la ultima variantă pe care Ministerul Finanțelor a transmis-o Consiliului Fiscal, e un buget care își bazează proiecțiile de venituri pe o proiecție foarte ambițioasă de creștere economică, de peste 5%. În momentul de față nu cred că mai există vreo instituție, vreun analist care să aibă o proiecție mai mare de 5% creștere economică. Deci, practic, veniturile bugetare par a fi prea optimiste din perspectiva unei politici bugetare prudente. Evident că, atunci când discutăm de prognoze, nimeni nu are dreptate, dar când ai o prognoză care iese mult din intervalul pe care l-ar proiecta alți analiști sau alte instituții, atunci probabil că nu e prea prudent să mergi cu o proiecție atât de optimistă, pentru că în felul ăsta îți fundamentezi venituri prea mari față de ceea ce se va executa, iar dacă nu iei măsuri corective, poți ajunge să ai un deficit mai mare”, a susținut Dumitru la Palatul Parlamentului, după ce a fost audiat în cadrul Comisiilor de buget.

El a subliniat că o creștere economică de peste 5 procente pare una foarte optimistă.

„Poate să se realizeze, dar probabilitate să se realizeze este una destul de mică în momentul ăsta, marea majoritate a instituțiilor care fac proiecții au o proiecție în jur de 4%. Este obligatoriu să stăm sub un deficit de 3% din PIB, un deficit de 3% oricum e prea mare pentru România în momentul de față, ar trebui să avem deficite mult mai mici din perspectiva unei politici fiscal bugetare prudente. Dacă vor fi sau nu rectificările bugetare pozitive sau negative, nu știm în momentul ăsta. Date fiind premisele de la care plecăm acum, o proiecție prea optimistă pe partea de venituri bugetare, aș spune că sunt șanse mai degrabă mai mari să vedem rectificări negative decât pozitive”, a menționat el.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
Taxă nouă pentru șoferi. Decizie pentru mașinile înmatriculate după 2001. Se plătește în plus din aprilie
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Cum diminuezi factura la gaze, dacă ai centrală termică. Metode simple
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Fiica Regelui imobiliarelor l-a tocmit pe celebrul Tarzan ca să răpească căţelul multimilionarului de la Braiconf! Martorul CANCAN a dat în vileag întregul scenariu
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Carte de identitate 2025. Se emite temporar, cu valabilitate 45 de zile. Decizie pentru toți românii cu buletin
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
În al treilea an de conflict, Ucraina și Rusia își intensifică acțiunile militare și diplomatice
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!