Două incendii devastatoare pornite în SUA acum o săptămână se apropie de Pădurea Gigantică din California, locul care găzduiește cel mai mare și mai vechi copac din lume, Generalul Sherman, informează Daily Mail.
Printre copacii sequoia din Pădurea Gigantică se află și Generalul Sherman, arborele cu cel mai mare volum al trunchiului din lume și o vechime estimată între 2.300 și 2.700 de ani.
Fumul de la incendiile de pădure a ajuns la Polul Nord. Situaţia este catastrofală VIDEO
Peste 350 de pompieri, alături de avioane și elicoptere, au fost mobilizați pentru a lupta cu incendiile Colony și Paradise. Pompierii au început să înfășoare trunchiurile copacilor în pături de aluminiu, în încercarea de a-i proteja de flăcări.
„Este o zonă foarte importantă pentru mulți oameni și se fac eforturi mari pentru protejarea ei”, a declarat Rebecca Paterson, purtător de cuvânt al Sequoia and Kings Canyon National Parks.
Experții susțin că arborii sequoia sunt foarte rezistenți la foc și au evoluat în timp pentru a supraviețui flăcărilor.
Pornite de fulgere, incendiile Colony și Paradise s-au extins în ultima săptămână prin vegetația de la baza munților Sierra Nevada.
Cât de înalt este copacul denumit Generalul Sherman?
După cum a precizat Serviciul Parcului Național, Generalul Sherman este cel mai mare copac din lume ca volum, măsurând 1.487 de metri cubi. Acesta are o înălțime de 84 de metri și un diametru la sol de 31 de metri.
Incendiile programate în pădurile de sequoia din parcuri, care au fost folosite timp de 50 de ani pentru a elimina alte tipuri de copaci și plante care ar putea alimenta altfel incendiile; ar fi trebuit să ajute copacii gigantici să supraviețuiască prin reducerea efectului în cazul în care flăcările îi ating.
Un „istoric robust al incendiilor prescrise în acea zonă este un motiv de optimism”, a declarat Paterson. „Să sperăm că pădurea Giant Forest va ieși nevătămată din această situație”.
Sequoia giganți care au fost adaptați la foc îi pot ajuta să supraviețuiască prin eliberarea semințelor din conurile lor și prin crearea de luminișuri unde sequoia tineri se pot dezvolta. Cu toate acestea, incendiile de o gravitate fără precedent, alimentate de schimbările climatice, pot face ravagii în păduri. În opinia Serviciului Parcurilor Naționale, focul de la Castle de anul trecut a distrus între 7.500 și 10.600 de sequoia mari, în urma cercetărilor efectuate.
Conform specialiștilor, schimbările climatice au făcut ca regiunea să fie mai caldă și mai uscată în ultimii 30 de ani și vor continua să facă vremea mai intensă și incendiile mai frecvente și mai mortale în viitor.