Un sfert din populaţia lumii este afectată. Avertismentul OMS

Aproape un sfert din populaţia lumii va fi obeză în anul 2045 dacă tendinţa actuală se confirmă, informează AFP citând avertismentul unor cercetători care şi-au prezentat concluziile, miercuri, în cadrul Congresului european privind Obezitatea care se desfăşoară la Viena.
Alina Costache
23 mai 2018, 07:05
Un sfert din populaţia lumii este afectată. Avertismentul OMS

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) estimează că aproximativ 13% dintre adulţi (11% dintre bărbaţi şi 15% dintre femei) erau obezi în 2016. Conform previziunilor cercetătorilor danezi şi britanici, această proporţie va creşte până la 22% în 2045 dacă tendinţa nu se schimbă până atunci.

„Cursul lucrurilor poate fi inversat, însă pentru acest lucru este nevoie de politici voluntariste şi coordonate”, a estimat unul dintre autorii acestei lucrări, doctorul Alan Moses, care lucrează pentru Novo Nordisk, o companie farmaceutică din Danemarca, lider mondial în producţia de insulină şi de medicamente pentru tratarea diabetului.

Această proiecţie ascunde disparităţile între ţări. De exemplu, dacă tendinţa actuală se menţine, peste jumătate (55%) din populaţia SUA va fi obeză în 2045, în comparaţie cu 39% în 2017, potrivit autorilor acestei cercetări care nu a fost deocamdată publicată într-un jurnal medical.

Potrivit echipei de specialişti, această creştere a obezităţii va fi însoţită de o augmentare a numărului de cazuri de diabet de tip 2, care va ajunge de la 9% din populaţia lumii în 2017 la 12% în 2045, afectând o persoană din opt.

”Costul pentru sistemele de sănătate va fi unul imens”, a atras atenţia doctor Moses.

Obezitatea este o problemă de sănătate publică la nivel internaţional. Conform unui studiu publicat în Statele Unite în iunie 2017, proporţia populaţiei obeze, care nu a încetat să crească din anul 1980, s-a dublat în 73 de ţări.

Consecinţa: o augmentare a cazurilor de mortalitate având drept cauze bolile cardiovasculare, diabetul şi anumite forme de cancer.

Supraponderalitatea şi obezitatea sunt evaluate cu ajutorul indicelui de masă corporală (IMC) care se obţine prin împărţirea greutăţii la pătratul înălţimii. Dacă valoarea rezultată depăşeşte 25 în cazul unui adult înseamnă că acesta este supraponderal, iar dacă se trece de 30 acesta poate fi considerat obez.

Ambele sunt asociate cu alimentaţia şi stilul de viaţă. OMS recomandă limitarea consumului de lipide şi zaharuri şi menţinerea unei activităţi fizice regulate.

Potrivit concluziilor autorilor studiului dezvăluite miercuri, în cazul unei stabilizări a cazurilor de diabet de tip 2 în întreaga lume la 10% în 2045, rata de obezitate s-ar reduce la 10%.

„Fiecare stat este diferit din punct de vedere genetic, social şi al mediului înconjurător, de aceea nu există o reţetă unică. Fiecare ţară trebuie să prioritizeze strategia care corespunde cel mai bine”, a declarat Moses.

Un studiu publicat în aprilie 2016 în revista britanică The Lancet estimase că, la nivel mondial, 20% dintre adulţi ar putea să fie obezi până în 2025.

Cea de-a 25-a ediţie a Congresului european privind Obezitatea se desfăşoară la Viena între 23 şi 26 mai. 

DailyBusiness
Alegeri prezidențiale 2024. Românii din Diaspora VOTEAZĂ!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Orașul din România în care se mută toți bucureștenii și nu numai. E foarte aproape de capitală, dar traiul aici e de 4 ori mai ieftin. Tinerii și pensionarii își permit să cumpere case și apartamente, sunt locuri de muncă, școli bune, spitale, magazine mari și drumuri reparate
Capital.ro
Anunț trist despre Regina Camilla. Casa Regală a confirmat vestea
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
O nouă taxă de la 1 ianuarie. Șoferii fără loc de parcare vor plăti în plus
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Bahmu și-a scos asul din mânecă! Vești crunte pentru Honorius. Ce le-a cerut judecătorilor, în cazul în care fiii ei nu vor să părăsească vila lui Prigoană
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Lovitură imensă pentru UDREA. Dezvăluirea care cutremură toată închisoarea
StirileBZI
Schimbări importante pentru pensionarii cu venituri mici: Cu cât crește indemnizația socială de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Averea lui Elon Musk atinge un nivel record de 347,8 miliarde de dolari
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni