Un sfert din populaţia lumii este afectată. Avertismentul OMS

Aproape un sfert din populaţia lumii va fi obeză în anul 2045 dacă tendinţa actuală se confirmă, informează AFP citând avertismentul unor cercetători care şi-au prezentat concluziile, miercuri, în cadrul Congresului european privind Obezitatea care se desfăşoară la Viena.
Alina Costache
23 mai 2018, 07:05
Un sfert din populaţia lumii este afectată. Avertismentul OMS

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) estimează că aproximativ 13% dintre adulţi (11% dintre bărbaţi şi 15% dintre femei) erau obezi în 2016. Conform previziunilor cercetătorilor danezi şi britanici, această proporţie va creşte până la 22% în 2045 dacă tendinţa nu se schimbă până atunci.

„Cursul lucrurilor poate fi inversat, însă pentru acest lucru este nevoie de politici voluntariste şi coordonate”, a estimat unul dintre autorii acestei lucrări, doctorul Alan Moses, care lucrează pentru Novo Nordisk, o companie farmaceutică din Danemarca, lider mondial în producţia de insulină şi de medicamente pentru tratarea diabetului.

Această proiecţie ascunde disparităţile între ţări. De exemplu, dacă tendinţa actuală se menţine, peste jumătate (55%) din populaţia SUA va fi obeză în 2045, în comparaţie cu 39% în 2017, potrivit autorilor acestei cercetări care nu a fost deocamdată publicată într-un jurnal medical.

Potrivit echipei de specialişti, această creştere a obezităţii va fi însoţită de o augmentare a numărului de cazuri de diabet de tip 2, care va ajunge de la 9% din populaţia lumii în 2017 la 12% în 2045, afectând o persoană din opt.

”Costul pentru sistemele de sănătate va fi unul imens”, a atras atenţia doctor Moses.

Obezitatea este o problemă de sănătate publică la nivel internaţional. Conform unui studiu publicat în Statele Unite în iunie 2017, proporţia populaţiei obeze, care nu a încetat să crească din anul 1980, s-a dublat în 73 de ţări.

Consecinţa: o augmentare a cazurilor de mortalitate având drept cauze bolile cardiovasculare, diabetul şi anumite forme de cancer.

Supraponderalitatea şi obezitatea sunt evaluate cu ajutorul indicelui de masă corporală (IMC) care se obţine prin împărţirea greutăţii la pătratul înălţimii. Dacă valoarea rezultată depăşeşte 25 în cazul unui adult înseamnă că acesta este supraponderal, iar dacă se trece de 30 acesta poate fi considerat obez.

Ambele sunt asociate cu alimentaţia şi stilul de viaţă. OMS recomandă limitarea consumului de lipide şi zaharuri şi menţinerea unei activităţi fizice regulate.

Potrivit concluziilor autorilor studiului dezvăluite miercuri, în cazul unei stabilizări a cazurilor de diabet de tip 2 în întreaga lume la 10% în 2045, rata de obezitate s-ar reduce la 10%.

„Fiecare stat este diferit din punct de vedere genetic, social şi al mediului înconjurător, de aceea nu există o reţetă unică. Fiecare ţară trebuie să prioritizeze strategia care corespunde cel mai bine”, a declarat Moses.

Un studiu publicat în aprilie 2016 în revista britanică The Lancet estimase că, la nivel mondial, 20% dintre adulţi ar putea să fie obezi până în 2025.

Cea de-a 25-a ediţie a Congresului european privind Obezitatea se desfăşoară la Viena între 23 şi 26 mai. 

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. A fost amazoana filmului românesc. O frumusețe fără egal
Playtech.ro
Cât timp trebuie încălzit motorul mașinii când e ger afară. Sfatul lui Titi Aur pentru toți șoferii: “Atenție, uzurile sunt foarte mari”
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
București vs Cluj, competiția celor mai luxoase mașini. De două ori pe lună se vinde o mașină de 500.000 de euro
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Cea mai mare notă de la Bamboo: 104.000 de euro. Ce făcea Joshua Castellano
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Rezultate alegeri Germania: Friedrich Merz devine noul cancelar al Germaniei. CDU/CSU au câștigat scrutinul, potrivit rezultatelor provizorii
Cancan.ro
EL e șoferul de 19 ani care a ucis-o pe Diana, din Câmpia Turzii? Făcea liniuțe pe șosea cu doi tineri în mașină
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Veste uriașă pentru Călin Georgescu. Va fi extrem de fericit: Întrunește condițiile
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Liderii UE omagiază sacrificiul Ucrainei și reafirmă sprijinul continuu
MediaFlux
Incredibila REACȚIE a lui TRAIAN BĂSESCU când a văzut doi CERȘETORI pe stradă! FABULOS cum a reacționat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!