Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) estimează că aproximativ 13% dintre adulţi (11% dintre bărbaţi şi 15% dintre femei) erau obezi în 2016. Conform previziunilor cercetătorilor danezi şi britanici, această proporţie va creşte până la 22% în 2045 dacă tendinţa nu se schimbă până atunci.
„Cursul lucrurilor poate fi inversat, însă pentru acest lucru este nevoie de politici voluntariste şi coordonate”, a estimat unul dintre autorii acestei lucrări, doctorul Alan Moses, care lucrează pentru Novo Nordisk, o companie farmaceutică din Danemarca, lider mondial în producţia de insulină şi de medicamente pentru tratarea diabetului.
Această proiecţie ascunde disparităţile între ţări. De exemplu, dacă tendinţa actuală se menţine, peste jumătate (55%) din populaţia SUA va fi obeză în 2045, în comparaţie cu 39% în 2017, potrivit autorilor acestei cercetări care nu a fost deocamdată publicată într-un jurnal medical.
Potrivit echipei de specialişti, această creştere a obezităţii va fi însoţită de o augmentare a numărului de cazuri de diabet de tip 2, care va ajunge de la 9% din populaţia lumii în 2017 la 12% în 2045, afectând o persoană din opt.
”Costul pentru sistemele de sănătate va fi unul imens”, a atras atenţia doctor Moses.
Obezitatea este o problemă de sănătate publică la nivel internaţional. Conform unui studiu publicat în Statele Unite în iunie 2017, proporţia populaţiei obeze, care nu a încetat să crească din anul 1980, s-a dublat în 73 de ţări.
Consecinţa: o augmentare a cazurilor de mortalitate având drept cauze bolile cardiovasculare, diabetul şi anumite forme de cancer.
Supraponderalitatea şi obezitatea sunt evaluate cu ajutorul indicelui de masă corporală (IMC) care se obţine prin împărţirea greutăţii la pătratul înălţimii. Dacă valoarea rezultată depăşeşte 25 în cazul unui adult înseamnă că acesta este supraponderal, iar dacă se trece de 30 acesta poate fi considerat obez.
Ambele sunt asociate cu alimentaţia şi stilul de viaţă. OMS recomandă limitarea consumului de lipide şi zaharuri şi menţinerea unei activităţi fizice regulate.
Potrivit concluziilor autorilor studiului dezvăluite miercuri, în cazul unei stabilizări a cazurilor de diabet de tip 2 în întreaga lume la 10% în 2045, rata de obezitate s-ar reduce la 10%.
„Fiecare stat este diferit din punct de vedere genetic, social şi al mediului înconjurător, de aceea nu există o reţetă unică. Fiecare ţară trebuie să prioritizeze strategia care corespunde cel mai bine”, a declarat Moses.
Un studiu publicat în aprilie 2016 în revista britanică The Lancet estimase că, la nivel mondial, 20% dintre adulţi ar putea să fie obezi până în 2025.
Cea de-a 25-a ediţie a Congresului european privind Obezitatea se desfăşoară la Viena între 23 şi 26 mai.