Plantă cultivată de mai bine de 200 de ani, curcuma, cunoscută şi sub numele de turmeric, este originară din sud-estul Asiei. În prezent, cel mai mare producător (80% din producţia mondială) este India. Curcuma se mai cultivă în Indonezia, America de Sud şi sporadic în Africa.
Principalele virtuţi ale curcumei sunt atribuite curcuminei, o substanţă cu o puternică acţiune antioxidantă ce se găseşte în proporţie mare în compozitia ei (peste 90%), potrivit produsebiomag.ro. Are capacitatea de a inhiba producţia de citokine, compuşi care stau la baza proceselor inflamatorii, curcumina este considerată cel mai puternic antiinflamator natural cunoscut până în prezent, cu o putere comparabilă cu cea a cortizonului.
Citeşte şi SĂNĂTATEA TA: CONDIMENTUL care poate înlocui mai multe medicamente
Curcuma se poate utiliza şi pentru stimularea digestiei, în special pentru creşterea secreţiei biliare şi pentru tratarea unor afecţiuni gastro-intestinale inflamatorii. Ajută şi în cazul bolilor digestive, infecţiilor cu bacteria Helicobacter pylori, Salmonella typhy etc., în constipaţii, gastrite, colite etc. şi împiedică formarea adenoamelor intestinale.
Antioxidanţii sunt substanţe naturale cu proprietăţi benefice pentru organism, având un rol protector în bolile cardiovasculare, anumite cancere şi alte boli legate de îmbătrânire. Un aport zilnic de antioxidanţi – minim 5.000 unităţi ORAC/zi ne fereşte de boli şi intârzie efectele îmbătrânirii.
Turmericul stimulează eliberarea bilei, creşte capacitatea ficatului de a elimina toxinele, are acţiune antimutagenică, anticancerigenă, inhibă dezvoltarea tumorilor canceroase şi a metastazelor, acţiune antiinflamatorie, hepato-protectoare, antioxidantă, are proprietăţi antibiotice, antibacteriene, antivirale, îmbunătăţeşte circulaţia, antiaterosclerotic, purifică sângele, reduce nivelul colesterolului, previne boala Alzheimer, calmează tusea, durerea în gât, cicatrizantă.
Citeşte şi Reţete MIRACULOASE de sucuri care luptă cu cea mai cruntă boală, CANCERUL. Învaţă să le prepari
Atenţie! Persoanele care urmează un tratament cu anticoagulante trebuie să folosească cu precauţie turmericul şi doar sub indicaţia medicului.
Curcuma are un miros asemănător cu cel al ghimbirului, dar are aromă mai puternică şi este mai picantă. Curcuma este cel mai important ingredient din amestecul de curry. Curcuma se foloseşte în general pentru mâncăruri din orez, paste, supe şi sosuri. În Asia este un excelent condiment utilizat pentru preparatele din carne slabă: pui, peşte, fructe de mare (creveţi), potrivit cevabun.ro.
În mod tradiţial, în India, curcuma se regăseşte în sosurile dulci-picante de tip chutney. În preparatele orientale, praful de curcuma se adaugă în timpul procesului de prăjire sau la începutul celui de fierbere.
Curcuma poate fi folosită ca înlocuitor mai ieftin al şofranului. Curcuma este un ingredient din unele varietăţi de muştar şi e inclus în lista de condimente care dau gustul specific al sosului Worchestershire.
Citeşte şi TURMERICUL amestecat cu MIERE, cel mai puternic medicament natural