Enterocolita este o afecțiune foarte des la copiii care merg la creșă, grădiniță sau școală. Printre simptomele enterocolitei se numara stari de greata si de varsaturi, lipsa apetitului, crampe si dureri musculare, diaree, febra, frisoane, balonare şi o stare generala de rau si de oboseala. Dar medicul de familie Mihaela Pop atrage atenția că în contextul pandemic actual un semn deseori atribuit enterocolitei poate fi simptom de COVOD-19.
„LA COPII infecția cu SARS CoV-2 se manifestă de cele mai multe ori cu DIAREE!!! Aveți grijă la așa-zisa „enterocolită” de la grădi! TESTAȚI ca să excludeți această cauză! Doar aşa, testând, vom scăpa!”, atrage atenția medicul Mihaela Pop, citată de dcmedical.ro.
Citeşte şi: Cum funcţionează lista de aşteptare pentru vaccin anti-COVID. În ce condiţii ai prioritate
Virusul SARS-CoV-2, cel care provoacă COVID-19 se transmite Pe cale respiratorie, prin picaturile de secretie produse cand persoana infectata stranuta sau tuseste, prin contactul apropiat cu persoana infectata sau prin atingerea suprafetelor contaminate, dupa care mainile neigienizate sunt duse la gura, nas sau ochi.
Odata patruns in corp, virusul ajunge in partea din spate a pasajelor nazale si se ataseaza de celulele mucoaselor, se multiplica si ajung la nivelul plamanilor. De aici, se raspandeste si la alte tesuturi din organism.
Cele mai frecvente simptome ale COVID-19 sunt: febra, tusea uscata si oboseala. Alte simptome care sunt mai putin frecvente si care pot sa apara la unele persoane sunt: durerile, congestia nazala, conjunctivita, cefaleea, durerile de gat, diareea, pierderea simtului gustului si a mirosului, eruptiile cutanate si inrosirea degetelor de la maini si picioare (apar ca si cum ar fi degerate).
Aceste simptome sunt de obicei usoare si se manifesta gradual. La alte persoane infectate, apar doar simptome foarte usoare.
Citeşte şi: Noile tulpini SARS-CoV-2 fac ravagii. Pacienții care au avut COVID-19 trebuie să se vaccineze și ei
Până astăzi, 18 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 881.159 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 794.950 de pacienți au fost declarați vindecați.
În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 6.174 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.
Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 1.056 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.
În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 11.478. Dintre acestea, 1.286 sunt internate la ATI.
Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 6.417.364 de teste RT-PCR și 474.239 teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 27.564 de teste RT-PCR (17.978 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 9.586 la cerere) și 10.821 de teste rapide antigenice.
Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori este calculat de către Direcțiile de Sănătate Publică, la nivelul Municipiului București și al județelor.