Un sistem pentru detectarea materialelor nucleare şi radioactive, inaugurat la Aeroportul Otopeni

Un sistem fix pentru detectarea materialelor nucleare și radioactive, amplasat la Punctul de Trecere a Frontierei de la Aeroportul Internațional "Henri Coandă", a fost inaugurat miercuri de Ministerul român al Afacerilor Interne și Ambasada Statelor Unite ale Americii la București.
Iulian Tudor
22 iul. 2015, 10:13
Un sistem pentru detectarea materialelor nucleare şi radioactive, inaugurat la Aeroportul Otopeni

La eveniment au fost prezenți vicepremierul pentru securitate națională Gabriel Oprea, ministru al Afacerilor Interne, însărcinatul cu afaceri ad-interim al SUA Duane Butcher, reprezentanți ai Departamentului de Energie al Statelor Unite ale Americii și ai Poliției de Frontieră Române.

Evenimentul de astăzi reflectă angajamentul ferm al Guvernului român de a descuraja, detecta și interzice traficul ilicit al substanțelor nucleare și materialelor radioactive la punctele de control de la frontieră„, se arată într-un comunicat transmis miercuri AGERPRES de Ambasada SUA la București.

Conform sursei citate, pe 25 septembrie 2008, Departamentul pentru Energie al SUA și Ministerul Internelor și Reformei Administrative au semnat un acord cu privire la cooperarea în domeniul prevenirii traficului ilicit cu substanțe nucleare și alte materiale radioactive în România.

„Biroul pentru Detectarea și Descurajarea Contrabandei Nucleare (NSDD) din cadrul Departamentului pentru Energie al SUA (cunoscut anterior drept Biroul pentru programul „A doua linie de apărare”) a colaborat cu Poliția de Frontieră Română pentru a trimite sisteme de detectare în Portul Constanța, la centrul de pregătire al Poliției de Frontieră din Iași și la puncte importante de trecere a graniței. Cooperarea include și instruirea comună, exercițiile practice și sustenabilitatea”, se arată în comunicat.

Sursa citată menționează că, începând cu anul 2009, sistemele de detectare au scanat în România peste 10 milioane de vehicule, pietoni și containere de marfă. Începând cu 2009, NSDD a trimis și șase vehicule dotate cu dispozitive de detectare a materialelor nucleare și radioactive și lucrează cu România pentru a echipa și alte locații cu sisteme fixe.

Misiunea NSDD, precizează Ambasada SUA, este aceea de a întări capacitățile și angajamentul țărilor partenere de a descuraja, detecta și interzice traficul ilicit cu substanțe nucleare și alte materiale radioactive pe teritoriul țărilor partenere, peste granițele internaționale și prin sistemul global maritim de transport.

„NSDD oferă țărilor partenere instrumentele și instruirea necesară pentru a lupta împotriva contrabandei nucleare, contribuind în acest fel la arhitectura globală de detectare nucleară. Acest lucru este realizat prin instalarea de sisteme de detectare în locații prioritare din întreaga lume și prin construirea unei comunități de state care dețin o capacitate proprie de a descuraja, detecta și interzice materialele nucleare și radioactive”, se mai arată în comunicat.

Ambasada SUA la București subliniază că „acest program din România este o componentă importantă a cooperării de lungă durată în domeniul securității nucleare în Europa Centrală a Administrației Naționale de Securitate Nucleară și se încadrează în acordul semnat de Guvernele României și Statelor Unite ale Americii pe 30 martie 1998 cu scopul de a coopera în domeniul contraproliferării armelor de distrugere în masă și promovării relațiilor militare”.

Oprea despre sistemul inaugurat la Otopeni: Este expresia încrederii partenerilor americani în România

Vicepremierul pentru securitate națională Gabriel Oprea, ministru al Afacerilor Interne, a subliniat miercuri că sistemul fix pentru detectarea materialelor nucleare și radioactive reprezintă expresia încrederii de care se bucură țara noastră din partea partenerilor americani.

Dincolo de evidentele avantaje în planul întăririi securității naționale, (sistemul — n.r.) este expresia încrederii de care țara noastră se bucură din partea partenerilor americani. Implementarea programului de detectare și descurajare a contrabandei nucleare dezvoltat de Guvernul SUA întărește rolul activ pe care România îl are în gestionarea unor probleme majore în planul securității naționale„, a declarat Gabriel Oprea în cadrul ceremoniei de inaugurare.

Oprea a arătat că sistemul constituie un plus de siguranță pentru cetățeni și este instalat într-o zonă strategică a țării, Aeroportul Internațional „Henri Coandă” fiind principala poartă națională de tranzit al mărfurilor pe cale aeriană.

Potrivit vicepremierului, combaterea cu și mai mare eficiență a traficului cu materiale radioactive și nucleare reprezintă un nou pas pe care România îl face în sensul întăririi securității la frontierele externe ale UE, atât în beneficiul propriilor cetățeni, cât și al celorlalți europeni.

Este o măsură care ține de interesul național al României și de obiectivele strategice ale țării noastre și care vine să consolideze statutul României de țară care a îndeplinit toate condițiile tehnice pentru aderarea în spațiul Schengen. Astăzi, România asigură frontiera de est a Uniunii Europene și face acest lucru cu profesionalism, devotament și beneficiind de tehnică de vârf. Tocmai de aceea am credința că, în cel mai scurt timp, vom face primul pas pentru aderarea la Schengen cu frontierele aeriene. Suntem pregătiți pentru acest lucru și îl dovedim zilnic„, a subliniat vicepremierul.

Gabriel Oprea a apreciat sprijinul consistent pe care Statele Unite ale Americii l-au acordat României atât pentru implementarea acestui sistem, cât și pentru instruirea polițiștilor de frontieră care îl utilizează.

Derulăm acest proiect din 2009, perioadă în care au fost instalate la granița externă a UE 60 de sisteme fixe de detecție a radiației nucleare, s-au dat în folosința Poliției de Frontieră Române peste 100 de sisteme mobile de detectare a radiațiilor, iar aproximativ 300 de polițiști români de frontieră au fost pregătiți de experții americani. Tot în cadrul acestui proiect, Poliția de Frontieră Română a primit de la Departamentul de Energie al SUA șase vehicule dotate cu dispozitive de detecție a materialelor nucleare și radioactive absolut necesare pentru intervenția promptă într-un domeniu în care mobilitatea și rapiditatea sunt elemente cheie ale reușitei„, a afirmat ministrul Oprea.

La finalul ceremoniei de inaugurare a sistemului, a avut loc un exercițiu demonstrativ, un autovehicul fiind verificat cu ajutorul unor aparatelor mobile de detectare a radiațiilor.

Citeşte şi Gabriel Oprea: România este o ţară sigură şi un exemplu privind lupta împotriva corupţiei

DailyBusiness
Dan Andronic, despre Călin Georgescu: Poate ajunge la fiecare utilizator TikTok din România!
Spynews
Cine este Călin Georgescu, candidat independent la Alegerile Prezidențiale 2024. Toate informațiile despre cariera și familia lui
Bzi.ro
Andreea Marin a dezvăluit ce se întâmplă cu fiica sa, Violeta. Vedeta este copleșită de emoții!
Fanatik.ro
Locul din România unde Împărăteasa Sissi își găsea liniștea. A fost construit la ordinul soțului său
Capital.ro
Călin Georgescu a anunțat România. Planul șoc: Declaraţie de război, dată ţării întregi
Playtech.ro
Gabriel Cotabiță a fost înmormântat în stilul lui Silviu Prigoană. Unde se odihnește trupul regretatului artist
DailyBusiness
Șeful TikTok, chemat să răspundă pentru campania lui Călin Georgescu. „Suntem martorii unui atac împotriva democraţiei”
Adevarul
„Dacă nu găsim acum soluții și pentru electoratul anti-sistem, va fi și mai rău la viitoarele alegeri”. Avertismentul unui expert în comportament electoral
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău s-au despărțit din nou? Ce au făcut cei doi la câteva zile după scandalul de la vila afaceristului
Spynews
Iulia Vântur, imagine emoționantă alături de tatăl iubitului ei, Salman Khan. Ce relație apropiată are cu Salim Khan | FOTO
Evz.ro
Triunghiul amoros misterios și emoțional care a făcut milioane de oameni să suspine. A avut un final epic
Ego.ro
Dacă Elena Lasconi iese președinte, cum s-ar numi soțul ei? Prima Doamnă este Carmen Iohannis acum
Prosport.ro
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
kanald.ro
Cine este femeia din Cluj, în vârstă de 50 de ani, găsită fără suflare în propria locuință! Principalul suspect este fiul ei, cunoscut cu probleme psihice
Cancan.ro
Ce vrea să desființeze Călin Georgescu, dacă ajunge președintele României: „Este umilitor pentru naţiunea română!”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Băsescu l-a BLOCAT pe Călin Georgescu. Fostul președinte a mutat decisiv: L-am dat afară
StirileBZI
Se dau câte 375 de lei, pe lângă pensie! Decizia se aplică numai în luna decembrie
Prosport.ro
FOTO. Milionarul se însoară cu nepoata fostei soții. Cum arată femeia care i-a luat mințile
stirilekanald.ro
Cine l-a votat pe Călin Georgescu? Profilul alegătorilor realizat de INSCOP Research
substantial.ro
Călin Georgescu, acuzații de apartenență la masonerie: documente și declarații contradictorii
MediaFlux
DOLIU în ROMÂNIA! A MURIT FOSTUL PREȘEDINTE...
Shtiu.ro
Este Călin Georgescu mason? Ce a răspuns la întrebarea: Sunteți mason?
Puterea.ro
Delia a răbufnit la adresa lui Călin Georgescu. Artista este scandalizată de ieșirile politicianului