Un șomer român, surprins de un curs de antreprenoriat oferit de AJOFM Neamț. ”Statul vrea să mă facă patron”

Un șomer român a rămas surprins, după ce a realizat în ce constă un curs de antreprenoriat oferit de AJOFM Neamț. Românul este în căutarea unui loc de muncă, însă descoperirea sa l-a făcut schimbe părerea despre ce se poate face în țara noastră.
Filip Stan
11 apr. 2024, 19:23
Un șomer român, surprins de un curs de antreprenoriat oferit de AJOFM Neamț. ”Statul vrea să mă facă patron”

Oferta de cursuri de recalificare profesională de la o agenție județeană de forță de muncă l-a luat prin surprindere pe un român care este în căutarea unui loc de muncă în țară, după ce mulți ani a lucrat în străinătate.

Citește și Revenirea în forţă a unei afaceri din comunism. Toţi românii consumau acest produs care costă acum 5 LEI

Iulian B. merge periodic la AJOFM Neamț pentru a vedea care sunt ofertele de angajare.

Românul a lucrat vreme de mai mulți ani în străinătate pe posturi de inginer, deși nu avea diplomele pe care le-ar fi cerut angajatorii în țara noastră, dar acum a revenit în țară și este în căutarea unui job.

Afișul pe care scria „Cursuri gratuite – Competențe Antreprenoriale” l-a făcut să se întrebe de ce ar fi nevoie de o asemenea pregătire pentru șomerii care vin la AJOFM Neamț.

Economedia a discut cu Iulian B. despre modul în care privește el această ofertă a statului de a-l face patron.

„E disprețul maxim pe care poți să-l ai când ar trebui să pregătești forță de muncă, în schimb tu organizezi cursuri gratuite de ”patroni” la Agenția Județeană a Forțelor de Muncă Neamț. Adică într-un județ unde aproape jumătate din populație e plecată la muncă în Italia și Spania, tu faci cursuri de patroni?

Am fost să mă uit la ce locuri de muncă mai au pe acolo. În afară de faptul că nu au nimic interesant, toate cursurile pe care le-am văzut eu în ultimii 20 de ani au fost de bucătari, tinichigii, zidari, chestii foarte pentru care practic nici nu-ți trebuie pregătire, dacă este să fim sinceri. Adică, eu nu știu zidar care să fi învățat zidărie pe la nu știu ce agenție de muncă.

Dar România este țara în care se poate orice. Mi se pare absolut nepotrivit și sunt sigur că agențiile județene primesc, de decenii, bani pentru pregătirea forței de muncă și aruncă banii pe prostii.

Dar ce-am văzut acum este de-a dreptul șocant. Am și întrebat-o pe doamna de la intrare la ce folosește cursul acesta? Mi-a răspuns că dacă vreau să îmi fac o afacere. Da, dacă vreau să-mi fac o afacere, îmi trebuie bani, nu diplome”, a explicat Iulian, potrivit Economedia.

”Ce așteptări poți să ai?”

Românul a mai spus că la instituții similare din străinătate nu a văzut agențiile de forță de muncă să pregătească „patroni”.

„E de-a dreptul stupid ca o agenție a Forțelor de Muncă să facă cursuri de patroni. Mie mi se pare o aberație totală, diplomă de „patroni”. De unde vin acești bani? Cine îi primește? Și cine poate să pregătească patroni? Majoritatea locurilor de muncă din Neamț sunt necalificate practic.

Nu scrie neapărat „necalificat”, dar sunt locuri de muncă pe care poate să le facă orice „Gigel”, care a terminat o școală profesională, deci nu se pregătește pentru nimic. Dacă nu pregătești pe nimeni pentru nimic, ce așteptări poți să ai? De patroni? Eu nu vreau să fiu patron. Dacă trebuie să mă duc să-mi dai 100.000 euro măcar ca să încep și cea mai mică afacere în România, n-aș începe-o, că sunt alte discuții”, mai spune el.

Astfel de cursuri se regăsesc însă în oferta Agențiilor pentru Ocuparea Forței de Muncă din România, potrivit datelor publicate de ANOFM.

Citește și Ioana Grama, afaceri de peste jumătate de milion de euro din online. În ce constă activitatea zilnică a unui influencer

De asemenea, în luna martie a fost un curs de „Competențe antreprenoriale, financiare și juridice” pentru 20 de persoane din județul Timiș, precum și un curs de „Competență antreprenoriale” pentru 14 persoane din județul Vaslui.

Spynews
ADN-ul principalului suspect a fost găsit pe corpul Marinei, femeia ucisă în Brăila. Bărbatul i-ar fi mințit pe anchetatori
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Horoscop zilnic pentru luni, 22 iulie 2024. Oportunități pentru nativul Fecioară
Capital.ro
Mașinile care au interzis. Au interdicție. A intra intrat în vigoare de pe 18 iulie 2024
Playtech.ro
Țeapa pe care și-a luat-o un român într-o benzinărie din Grecia: Aveți mare grijă, verificați pompa
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Gropile săpate în nisipul de pe plaje se pot dovedi mortale. Cazul care a șocat opinia publică din SUA
Spynews
Ilie Pălie și Foca. Ce reprezintă cele două sărbători care vin după Sfântul Ilie
Spynews
”Noi nu suntem criminali”. Mama bărbatului suspectat că a ucis-o pe Marina din Brăila își apără fiul! Femeia spune că cei doi se cunoșteau
Evz.ro
Drum de mare viteză în România. Traseul pornește din București
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar fi plătit suspectul pentru serviciile ei
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Dentista din Brăila a fost ucisă în 33 de secunde! Principalul suspect a fost reținut pentru 24 de ore
Capital.ro
Suspendare permis auto, 30 de zile. Este ilegal în sensul giratoriu, chiar dacă ești singur pe șosea
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Kamala Harris anunță că va candida pentru nominalizarea prezidențială democrată
MediaFlux
Se MODIFICĂ VÂRSTA de PENSIONARE! Simona Bucura Oprescu a anunțat EXACT
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'