Un stareţ ucrainean a decis să plece la război şi a făcut deja toate demersurile în acest sens. Mai exact, a dat deja comandă de cască şi de vestă antiglonţ, iar armele pe care le-a comandat au plecat deja din Polonia.
„Deocamdată, biserica se roagă, dar, când va sosi momentul, vom lupta„, a declarat părintele Makarii, stareţ la Lavra Pecerska din kiev, pentru EFE, citat de Agerpres.
Înalta faţă bisericească spune că, pentru moment, va lupta cu rugăciunea, „cea mai puternică armă din toate câte există„, dar când va fi necesar, nu se va da în lături de la a pune mâna pe o armă de luptă.
„Puştile vor sosi în trei sau patru zile (din Polonia – n.red.). Când vor ajunge, vom pune chiar noi mâna pe ele. Ştiu să mă apăr. Rugăciunea este cea mai puternică armă din toate câte există, însă trebuie să fim pregătiţi să-l primim pe duşman cu rugăciuni şi cu o armă pe umăr. Poporul ucrainean va lupta pentru identitatea sa„, spune stareţul Makarii.
Citeste si Un mall din Mariupol a fost jefuit de localnici. Oraşul se află sub asediul ruşilor
În faţa unei icoane a Fecioarei Maria, Makarii recunoaşte că „dogmele bisericii stabilesc că preoţii, oamenii Domnului, nu trebuie să lupte într-un război„. Dacă un preot pleacă la război şi ucide un om, chiar duşman fiind, el nu va mai putea sluji ca preot, şi va rămâne doar călugăr.
„Dacă un preot luptă şi ucide altă persoană, chiar dacă este un duşman, nu mai poate continua să-l slujească pe Dumnezeu. Poate fi călugăr, dar nu preot. Sunt momente în viaţă în care unii fraţi dintre noi suntem dispuşi să punem mâna pe o armă şi să ne apărăm mănăstirea şi patria. Chiar şi sacrificându-ne misiunea noastră religioasă şi monahală„, explică el.
Nu toţi cei de la mănăstirea sa îi împărtăşesc determinarea de a merge la luptă. Un alt preot încuviinţează timid când este întrebat dacă se opune să lupte împotriva armatei ruse.
Părinţii lui Makarii – tatăl, în vârstă de 80 de ani şi mama, de 75 de ani – se află în prezent la Liov, o regiune aflată foarte aproape de graniţa cu Polonia. Liov este destinaţia majorităţii refugiaţilor din acest război.
Citeste si Război în Ucraina. „Nu mai trageţi într-o instalaţie nucleară periculoasă! Atenţie! Opriţi-vă!”
„Dacă Kievul cade, ruşii se vor îndrepta spre vestul Ucrainei. Cum aş putea doar să mă rog şi să nu fac nimic?„, se întreabă el.
În mănăstirea păstorită de Makarii s-au refugiat o mulţime de credincioşi care se tem de bombardamente. Mănăstirea este un loc sigur, spune stareţul.
Makarii trage clopotele în ritmul imnului ucrainean şi se roagă lui Dumnezeu ca „poporul ucrainean să poată să-şi păstreze limba, cultura şi biserica„.