Președintele sârb a anunțat cu mare entuziasm acordul cu Rusia, potrivit presei internaționale.
„Este de departe cel mai bun acord din Europa”, a declarat Vucic, după o discuție telefonică cu omologul Vladimir Putin.
Detaliile contractului, în special în privința prețului și a volumului de gaz furnizat, vor fi comunicate zilele următoare, după o întâlnire a oficialilor sârbi cu șefii Gazprom, a mai transmis Vucic, care a câștigat alegerile prezidențiale încă din primul tur, luna trecută, cu aproape 60% din totalul voturilor.
„Vom avea o iarnă mai sigură în materie de aprovizionare cu gaz”, a asigurat președintele Vucic.
În prezent, Serbia primește 6 milioane de metri cubi pe zi de la gigantul rus Gazprom, la un preț de 251 de euro pentru 1.000 de metri cubi.
În plus, Vucic a mai anunțat că în baza discuțiilor cu Vladimir Putin, are în vedere o extindere a capacității de stocare a gazului rusesc.
În contextul invaziei ruse din Ucraina, Serbia a condamnat la ONU ofensiva lui Vladimir Putin, dar a refuzat să se alăture sancțiunilor asumate la nivelul Uniunii Europene împotriva Moscovei.
Germania, Italia și Austria se numără printre statele din UE care au exprimat în ultimele săptămâni o deschidere față de Rusia, respectiv față de plata în ruble a gazului. Pe lista liderului de la Kremlin s-ar mai afla și Franța, respectiv alte țări din blocul comunitar.
Luna trecută, când Vucic a bifat victoria de răsunet de la prezidențiale, și partidul său, Partidul Progresist Sârb (SNS) a reușit să se impună cu un scor zdrobitor, obținând 44% dintre voturi.
„Nu a existat niciun suspans în niciun moment.
Sunt bucuros că un număr mare de oameni au votat şi au demonstrat caracterul democratic al societăţii sârbe.
(…) Avem cu partidul maghiar mai mult decât suficiente voturi pentru a forma o majoritate”, a declarat Vucic.
Președintele sârb și echipa sa, aflată la guvernare, au gestionat abil campania electorală, pe fondul crizei din Ucraina. „Pace și stabilitate. Vucic” a fost sloganul de campanie al președintelui de la Belgrad, care s-a alăturat discursului occidental, dar care a ales să facă afaceri în propriul interes, pe modelul Viktor Orban în Ungaria.