Vioara Innes va răsuna în ambientul grandios al Ateneului Român, pe 31 mai, în deplină armonie cu naiul maestrului Gheorghe Zamfir, cel care sărbătoreşte printr-o Gală aniversară, 50 de ani petrecuţi în faţa publicului. Printre invitaţii care vor urca pe aceeaşi scenă se numără: Dan Puric, Grigore Leşe, Nicolae Licareţ, Carmina Sârbu, Dumitru Fărcaş, Vlad Miriţă, alături de Orchestra „Zamfir 50” şi de Corul Accoustic sub bagheta lui Daniel Jinga.
Stabilit la Londra încă din anii ’70, când a plecat din teama de a fi oprit de regimul comunist de a-şi continua studiile muzicale, Eugen Sârbu este unul dintre românii autentici care, deşi şi-au croit o carieră departe de ţară, nu au uitat nicio clipă propria origine. De aceea, orice invitaţie de a apărea în faţa publicului din România reprezintă o plăcere şi o provocare de înaltă ţinută artistică.
Comparat cu Paganini, pe a cărui vioară („Il Cannone”) a avut ocazia sã cânte de-a lungul carierei sale în cadrul unui celebru concert la New York, Eugen Sârbu este considerat de critica de specialitate unul dintre marii virtuozi ai viorii şi o personalitate marcantă pe scena muzicii clasice. Numele său apare, alături de cel al lui George Enescu în celebrul Oxford Dictionary of Music, fiind singurii violonişti români care au beneficiat de o astfel de recunoaştere. Din palmaresul său remarcabil fac parte numeroase medalii de aur obţinute la marile concursuri de vioară din Europa şi America de Nord: Premiul I la Concursul Paganini (Genova, Italia) sau Premiul I şi Premiul Publicului la Concursul Carl Flesch din Londra. A concertat pe scene de renume precum Royal Festival Hall din Londra sau Carnegie Hall din New York, fiind acompaniat de cele mai importante orchestre ale lumii. Meritele sale deosebite au fost recunoscute şi în ţară, fiind decorat cu Ordinul „Meritul Cultural” şi cu Ordinul „Steaua României” în grad de Comandor.
CITEŞTE ŞI: Vioara Stradivarius veche de 300 de ani, descoperită în podul unei case după ce a fost furată