Un studiu al Eurofound arată că numărul salariaţilor din Uniunea Europeană care lucrează în regim de telemuncă a crescut simţitor în timpul pandemiei de Covid-19, deşi era într-o creştere continuă, dar mult mai lentă, pe parcursul ultimului deceniu, înainte de criza medicală din 2020.
„Un studiu comun realizat de Eurofound şi Comisia Europeană despre telemuncă arată că, în timp ce procentul persoanelor care lucrează de acasă a crescut în deceniul precedent crizei, acesta nu a fost cazul şi în Europa şi au existat diferenţe mari între statele membre ale UE. Acest lucru s-a datorat în parte predominanţei diferitelor sectoare economice la nivel naţional, dar şi infrastructurii şi culturilor de lucru.
În 2019, 31% din persoanele angajate în Suedia lucrau uneori de acasă şi mai mult de unul din cinci angajaţi din Danemarca, Luxemburg şi Olanda au indicat că lucrul de acasă nu era un concept străin pentru ei. În schimb, doar 0,6% dintre cei angajaţi în România lucrau acasă uneori în 2019, iar cifra era mai mică de 2% în Bulgaria, Cipru şi Italia”, scrie James Higgins, autorul cercetării Eurofound, conform Gandul.ro.
În ultimul deceniu România a fost pe ultimul loc în Uniunea Europeană la numărul de angajaţi care muncesc de la distanţă, însă anul acesta a avansat pe locul 15, întrecând ţări precum Olanda, Ungaria, Bulgaria, Slovacia, Polonia şi Croaţia.
Procentul angajaţilor români care au lucrat de acasă a fost 1% în perioada 2010 – 2019, iar la un nivel asemănător cu cel înregistrat în România mai erau Bulgaria, Italia şi Cipru.
Aproape jumătate dintre angajații români care practică telemunca (46,4%) admit că le este greu să-și organizeze eficient sarcinile de serviciu și să acorde atenție și minorilor care au și ei activități tip școala online.
Potrivit rezultatelor unui sondaj efectuat de platforma de recrutare online BestJobs, doi din cinci respondenți și-ar dori să poată lucra de acasă, însă cu un program flexibil, astfel încât să se poată ocupa și de cei mici cât timp creșele și școlile sunt închise.
Participanții la studiu recunosc însă că nu toți au susținerea angajatorului, astfel încât să-și organizeze timpul și sarcinile de lucru în funcție de situația personală.
De altfel, circa 40% dintre lucrătorii intervievați, care au participat la sondajul sursei citate, afirmă că angajatorul se arată deranjat când i se solicită două ore libere în timpul programului pentru a se ocupa de copii, dar acesta le acordă totuși timpul necesar.
Românii care întâmpină dificultăți cu telemunca, lucrează mai mult de opt ore
Potrivit rezultatelor studiului, în ciuda faptului că practică telemunca, un sfert dintre angajați spun că ajung să aloce mai mult de opt ore pe zi activității profesionale, mai ales că sunt adesea întrerupți de copii.
De altfel, majoritatea respondenților din acest palier susțin că, atunci când nu pot acorda atenție celor mici, îi lasă să-și ocupe singuri timpul (53,6%) sau cer ajutorul bunicilor sau al altor rude (28,6%) și numai 18% sunt ajutați de celălalt părinte.