„Am început să plâng, dar am decis să aştept cu lacrimile până voi fi în siguranţă. Am decis să rămân în viaţă”, a declarat Marius Hoft, care participa la o şcoală de vară a Tineretului Laburist pe insulă, în iulie 2011.
Pentru a rămâne în viaţă pe un mic platou al stâncii el s-a gândit tot timpul la mama sa şi cât de bine ar fi să o vadă din nou. Prietenul său cel mai bun a căzut în timp ce se ascundeau împreună, dar Marius nu a putut face nimic pentru a-l ajuta, iar acesta a murit sub privirile sale.
Adolescentul s-a agăţat de stâncă timp de mai multe ore, privindu-i pe alţii cum înotau pentru a se salva, în timp ce atacatorul, aflat chiar deasupra lui, continua să tragă focuri de armă asupra lor. Marius a fost ultimul salvat de pe insulă de poliţişti, care au folosit o frânghie pentru a-l ridica.
Breivik a ascultat fără vreun semn de emoţie, luni, mărturiile unora dintre supravieţuitorii atacului de pe insula Utoeya, iar zilele viitoare va urmări mărturiile altor 46 de victime.
Acuzând mişcarea din care fac parte că este o sursă a islamului şi multiculturalismului în Norvegia, Breivik a ucis 69 de persoane pe Insula Utoeya, luând ca ţintă o tabără de vară a tinerilor laburişti. Mai înainte, el a detonat o bombă lângă sediul Guvernului, la Oslo, omorând alte opt persoane.