Sorin Ianceu a supravieţuit tragediei din Apuseni, chiar dacă recunoaşte că, în lungile ore de aşteptare, s-a gândit că nu avea să reziste. Cu o fractură la nivelul gambei, pe care a imobilizat-o cu o eşarfă, l-a ajutat pe medicul Radu Zamfir, care era în cea mai bună stare fizică dintre toţi ocupanţii avionului, să o scoată pe Aurelia Ion şi pe colegii lor, medicii Calu şi Pivniceru, din epava avionului. Pe copilot l-au lăsat unde era, pentru că era prea greu de mutat, având o constituţie masivă, şi pentru că era prea riscant. Imaginea care îl va urmări, însă, mult timp de acum încolo va fi cea a studentei Aurelia Ion, care plecase cu ei spre Oradea pentru a asista la prelevarea de organe. Dorea să ajungă un medic bun şi nu se dădea la o parte de la nimic. În mod ironic, nici măcar nu ar fi trebuit să se afle în avionul spre Oradea şi s-a bucurat foarte mult de şansa ivită. Fără să se gândească vreo clipă la ce avea să urmeze.
Medicul Sorin Ianceu a povestit, la Acces direct, că Aura Ion a supravieţuit aterizării forţate, dar, după toate indiciile suferise o fractură de coloană vertebrală în zona cervicală, întrucât era paralizată de la gât în jos.
„Aura a fost constienta timp de 5 ore apoi a intrat in stop cardiorespirator si a fost resusciata de Zamfir timp de 45 de minute. In evolutia tetraplegiei sau a trans-sectiunii medulare poate sa apara, in primele 24 sau 48 de ore, socul spinal cu fenomene ireversibile si stop cardio-respirator. Eu personal nu sustin ca, daca se ajungea mai devreme, ar fi putut avea o sansa sa treaca peste acest moment dificil, dar cand s-a instalat acest stop, probabilitatea sa mai fie resusicitata era aproape de zero”, a declarat medicul Sorin Ianceu.
Supravieţuitorul din Apuseni nu susţine teoria că frigul îndurat a fost un factor determinant în degradarea ireversibilă a stării Aurei Ion: „Si noi, si copilotul am fost expusi acelorasi conditii meteo, aici nu as susitine o asemenea teorie. Stopul cardio-respirator putea fi prevenit daca aveam medicatie specifica si daca puteam sa prevenim socul spinal. Pentru asta era nevoie de terapie intensiva, necesita alte medicamnete decat aveam noi in acel moment la noi”.
Când iese din zona explicaţiilor medicale privind starea Aurei Ion, Sorin Ianceu te face să te cutremuri.
„Nu stiti ce inseamna pentru noi ca in fiecare seara aici, in Cluj, cand inchidem ochii sa ii vedem chipul. Este mult mai greu sa fii medic si sa fii neputincios in fata mortii, decat sa fii un om oarecare de pe strada”, sunt cuvintele cu care Sorin Ianceu parcă cere iertare pentru faptul că acolo, în Apuseni, nu a putut face, alături de colegii săi, mai mult pentru tânăra Aura Ion, care visa ca într-o zi să le calce pe urme.
Pe 20 ianuarie, un avion BN 2 care transporta o echipă de transplant până la Oradea, unde urma să preleveze organe pe care să le aducă apoi la Bucureşti, a aterizat forţat în Munţii Apuseni. În urma impactului, toţi cei şapte ocupanţi ai avionului pilotat de Adrian Iovan şi de copilotul Răzvan Petrescu au supravieţuit. Epava avionului a fost găsită, însă, abia după mai bine de şase ore de căutări, timp în care Adrian Iovan şi Aura Ion au murit.