Ministrul de Externe Titus Corlăţean a declarat duminică, la postul britanic Sky News, că românii care merg în Regatul Unit trebuie să se bucure din ianuarie 2014 de aceleaşi drepturi ca toţi ceilalţi cetăţeni europeni şi la fel ca drepturile de care beneficiază cetăţenii britanici în ţările UE.
El a spus că a „primit asigurări oficiale din partea Guvernului britanic” potrivit cărora Marea Britanie va „respecta” directivele UE în domeniu şi că imigranţii români vor putea primi ajutoare sociale în Marea Britanie după anularea restricţiilor impuse pe piaţa britanică a muncii
Informaţia oferită de ministrul român este „şocantă”, comentează Daily Express în ediţia electronică de luni, în contextul în care David Cameron a promis săptămâna trecută că Marea Britanie va fi „cea mai dură” ţară în privinţa ajutoarelor sociale.
Potrivit Daily Express, premierul britanic ar dori să le interzică imigranţilor români accesul la ajutor legal în cazuri privind ajutoare sociale, locuinţe şi alte solicitări de natură civilă. De asemenea, Guvernul examinează planuri de limitare a accesului străinilor la sistemul de sănătate.
„Există legi UE cu privire la libertatea circulaţiei, ceea ce înseamnă că ei (imigranţi români şi bulgari) au dreptul la unele ajutoare. Ceea ce încercăm noi să facem este să înăsprim lucrurile în privinţa solicitării de ajutoare sociale aici”, în Marea Britanie, a declarat duminică seara o sursă de la Downing Street, citată de publicaţia britanică.
Există o adevărată campanie antiromâni în presa britanică, în această perioadă. Englezii se tem că românii vor invada Anglia. Tabloidul Daily Mail atrage atenţia că peste un sfert de milion de bulgari şi români au emigrat în Marea Britanie în ultimii cinci ani. Şi avertizează că, după deschiderea pieţei muncii, numărul nou-veniţilor s-ar putea dubla. Între timp, Daily Star a realizat o anchetă în rândul prostitualelor românce, care nu vor deschiderea graniţelor.
Statisticile publicate de Ministerul britanic de Interne săptămâna trecută arată că în perioada 2007-2012, au fost aprobate în total 262.929 de dosare de muncă sau stabilire în Marea Britanie pentru români şi bulgari. Doar în 2012 au fost emise 14.583 de permise pentru liber-profesionişti şi 20.842 pentru culegători de fructe. Unele dintre aceste permise emise în ultimii cinci ani au mers către aceiaşi imigranţi, care se întorc pentru a lucra pe câmp sau în fabrici.
Datele separate publicate de Ministerul Muncii şi Pensiilor arată că volumul numerelor de asigurare naţională (National Insurance Numbers) emise pentru români şi bulgari este în creştere. În perioada 2007-2011, au fost emise 176.040 astfel de numere pentru lucrătorii din cele două ţări, cu un record de 40.260 în 2011.
În aceeaşi perioadă de patru ani, 945 de bulgari şi români au fost expulzaţi din Marea Britanie, 139 au fost opriţi la graniţe şi 64 au plecat voluntar. Săptămâna trecută s-a dezvăluit că 27.725 de români au fost arestaţi în Londra din 2007, chiar dacă doar 87.000 de persoane din această ţară locuiesc în Marea Britanie.