Experţii au crezut multă vreme că acest tablou, care reprezintă portretul unei femei cu cercei din perle şi flori roşii în păr, era o copie oarecare şi au decis să îl depoziteze într-o cameră din magazia muzeului Bowes din oraşul Durham, potrivit Mediafax.
Însă, după ce a fost fotografiat pentru un proiect care vizează postarea pe un site a tuturor picturilor în ulei din Marea Britanie, tabloul a fost văzut de un istoric în artă, care a înţeles imediat importanţa operei.
După o analiză a experţilor care realizează emisiunea „Culture Show” de pe postul BBC Two, s-a ajuns la concluzia că tabloul în cauză reprezintă un portret al Oliviei Boteler Porter, una dintre doamnele din suita Henriettei Maria, soţia regelui britanic Charles I.
Tabloul a zăcut multe decenii în acea magazie, fiind acoperit cu un strat gros de praf şi var, şi nu a fost niciodată expus la muzeul Bowes.
El a fost fotografiat graţie unui proiect al Public Catalogue Foundation, care vizează catalogarea tuturor picturilor în ulei de pe teritoriul britanic, iar fotografia respectivă a fost apoi postată pe site-ul Your Paintings, lansat în colaborare cu BBC, unde a fost văzută de istoricul de artă Bendor Grosvenor.
Anthony Van Dyck, unul dintre cei mai talentaţi portretişti din secolul al XVII-lea, s-a născut la Antwerp şi a devenit pictorul oficial de la curtea regelui Charles I de la Londra, în 1632.