Temperaturile scad de la o zi la alta, iar nopțile devin tot mai reci. Toamna a pus stăpânire deplină pe țara noastră, iar vremea va continua să se răcească și în zilele următoare. În mai multe regiuni din țară, sfârșitul săptămânii va aduce primul îngheț din acest sezon.
După ce un talveg de altitudine (n.r.: zonă de presiune atmosferică scăzută, încadrată de presiuni mai ridicate) va aduce câteva ploi slabe, marți, un anticiclon va cuprinde treptat toată jumătatea estică a Europei. Pe flancul sudic al acestuia va pătrunde o masă de aer rece dinspre Câmpia Rusă, astfel că vremea se va răci și mai tare, mai ales în estul țării.
Sub razele blânde ale Soarelui de octombrie, termometrele vor arăta, ziua, în jur de 10 – 15°C în estul și centrul țării, și până la 15 – 20°C în vest și sud-vest. Orice urmă de căldură va dispărea, însă, imediat după apus. Acolo unde cerul va fi senin, presiunea atmosferică ridicată va favoriza o scădere puternică a temperaturii încă din primele ore ale serii, potrivit meteoradar.ro.
Radarul temperaturilor: Vineri dimineața, termometrele vor arăta în jur de 0°C sau mai puțin în multe zone din nordul, centrul și nord-estul țării.Radarul temperaturilor: Vineri dimineața, termometrele vor arăta în jur de 0°C sau mai puțin în multe zone din nordul, centrul și nord-estul țării.
Cele mai reci nopți și dimineți sunt așteptate spre sfârșitul săptămânii. În multe zone de vale din Moldova, Transilvania, Maramureș, iar local și în celelalte regiuni, dimineața va fi brumă, iar temperaturile minime vor atinge și chiar vor scădea ușor sub pragul de îngheț.
Mercurul din termometre va coborî și mai mult în zonele depresionare din estul Transilvaniei și Bucovina, pe alocuri sub minus 5°C. De asemenea, în unele locuri va fi ceață, care ar putea persista și în prima parte a zilei.
Datorită prezenței unui anticiclon, vremea va fi calmă în următoarea perioadă, cu șanse mici de precipitații după ploile de marți.
Temperaturile cresc ușor săptămâna viitoare
Vestea bună e că săptămâna viitoare temperaturile vor crește ușor, pe măsură ce aerul rece continental va fi înlocuit de o masă de aer mai blând, de origine oceanică. Totuși, această încălzire pare destul de firavă: prognozele actuale indică maxime destul de modeste, de până la 20 – 22°C.
Prognoză meteo. Cum va fi vremea până la mijlocul lunii noiembrie, temperaturi tot mai mici
Săptămâna 14.10.2024 – 21.10.2024
Valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică negativă uşor mai accentuată în regiunile estice şi nord-estice.
Regimul pluviometric estimat pentru acest interval va fi deficitar la nivelul întregii ţări.
Săptămâna 21.10.2024 – 28.10.2024
Temperaturile medii vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, posibil uşor mai coborâte, local, în regiunile nord-vestice, centrale şi sud-estice.
Cantităţile de precipitaţii estimate pentru acest interval vor fi deficitare la nivelul întregii ţări.
Săptămâna 28.10.2024 – 04.11.2024
Temperatura medie a aerului va avea valori în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a ţării.
Regimul pluviometric va fi local excedentar în regiunile sud-vestice şi la munte, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.
Săptămâna 04.11.2024 – 11.11.2024
Mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.
Cantităţile de precipitaţii vor fi apropiate de cele normale pentru aceastã perioadă, în cea mai mare parte a ţării.