La finalul anului trecut, Adrian Catargiu a adresat injurii, cuvinte jignitoare şi vulgare unui alt bărbat, prin intermediul reţelei de socializare Facebook. După ce a fost identificat, oamenii legii l-au sancţionat cu 500 de lei.
Amenda de 500 de lei a fost acordată în baza unui articol din Legea 90/1991, care prevede că proferarea de injurii în public, expresii jignitoare sau vulgare împotriva persoanelor reprezintă contravenţie. Catargiu a depus iniţial plângere împotriva sancţiunii contravenţionale la Judecătoria Paşcani, conform ziaruldeiasi.ro.
„Petentul arată că a fost sancţionat cu amendă de 500 de lei. Procesul verbal a fost încheiat fără contravenient de faţă. A fost amendat pe nedrept, nu are telefon, şi l-a pierdut în anul 2012. Solicită anularea procesului verbal întrucât este necăjit, fără tată, fără serviciu, crescut de bunici şi muncitor casnic, nu are bani să plătească amenda”, se arată în motivarea Judecătoriei Paşcani. În acelaşi document, magistraţii arată că „este omnicunoscut” faptul că un cont de Facebook se deschide cu ajutorul adresei de e-mail, dar mai ales că poate fi accesat şi modificat de pe orice dispozitiv, nu doar de pe telefon. Mai mult, judecătorii de la Tribunalul Iaşi arată că proprietarii conturilor de Facebook sunt responsabili de activitatea de pe reţelele sociale. „Este irelevant, din punct de vedere juridic, dacă petentul mai avea sau nu telefonul atât timp cât, aşa după cum reţine şi prima instanţă, contul de Facebook poate fi accesat şi modificat de pe orice dispozitiv, nu doar de pe telefon, iar petentul rămâne responsabil de activitatea de pe contul său de Facebook faţă de care nu a luat măsurile necesare pentru închidere sau modificare”, se arată în motivarea judecătorilor de la Iaşi.
Concluziile judecătorilor din Paşcani au fost confirmate de către cei de la Tribunalul Iaşi, care s-au pronunţat definitiv asupra acestui caz. Reţeaua socială Facebook, precum şi conturile deschise pe această platformă, reprezintă spaţiu public şi nu privat, a decis, încă din 2013, o instanţă din Târgu Mureş. Decizia a fost confirmată, ulterior, şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României.