Vineri, artistul şi-a desăvârşit proiectul început în 2012, când vandalizase zeci de clădiri lăsându-şi portretul pe faţade, şi a şocat din nou, chiar mai abitir. Bărbatul şi-a tatuat propriul chip pe spate iar apoi a decupat pielea şi a expus-o în buricul galeriei sale de artă, scrie ebihoreanul.ro.
Amendă de nimic
Mai bine de 70 de clădiri şi câteva statui din Oradea au fost „ştampilate” în 2012 cu chipul lui Gabriel Bako, auto-intitulat Miloia.
Dezinvoltura lui i-a indignat şi mai tare pe alţii. Pe reţelele de socializare sau pe forumurile ziarelor online, Miloia a fost făcut în toate felurile, mai ales că Poliţia l-a „mângâiat” cu o simplă amendă pentru vandalism, în valoare de numai 100 lei.
Gabriel Bako a făcut vinerea trecută o demonstraţie pe cât de grandioasă, pe atât de apropiată de patologie. Pentru asta a folosit întreaga casă, situată în centrul oraşului. Într-o încăpere Miloia a montat un gard şi îndărătul lui a pus un televizor ce difuza o dezbatere tv pe tema proiectului Muian, plus tricouri, şepcuţe, brelocuri şi sacoşe, toate cu chipul Angelei Lupşea, şefa Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Bihor, care îi criticase proiectul.
Într-o altă sală, unde o duzină de bodyguarzi angajaţi să păzească galeria – nu se ştie de ce – avertizau că fotografiatul este interzis, Miloia a expus bancnote cu portretele altor critici ai săi, alături de nişte penisuri din plastic. În curte, mici efigii din porţelan ale aceluiaşi Bako erau oferite oricărui doritor, spre a fi zdrobite într-o menghină.
Atracţia expoziţiei a fost, însă, o a treia încăpere, tapetată cu fotografii ce prezentau spatele artistului, tatuat şi el cu chipul său, dar şi cu diverse sloganuri şi desene executate de amici, înfăţişându-l transformat în clovn sau înecat într-un pahar de apă.
În mijlocul sălii trona”piesa de rezistenţă”, protejată într-o vitrină, ca o comoară: o bucată din pielea de pe spate pe care s-a aflat desenul cu chipul său şi care a fost decupată, cu ajutorul unui chirurg.
Citeşte şi ULEIURILE NATURALE nu protejează pielea de soare. Cum te poţi bronza fără să îţi pui sănătatea în pericol
În prima jumătate de oră, expoziţia a fost vizionată de zeci de persoane, majoritatea tineri artişti, care au privit zâmbind exponatele, abţinându-se de la comentarii. La fel au făcut şi părinţii tânărului Miloia, prezenţi la vernisaj alături de fostul director al Colegiului Gojdu, reputatul profesor Dorel Tifor. După ce au urmărit atent exponatele, soţii Bako nu s-au arătat deranjaţi de isprava fiului lor.