Șoferul a fost prins, luni seara, de radare, la miezul nopții. Circula cu 195 km pe oră într-o zonă în care limita maximă permisă era de 50 de km/ h.
Oamenii legii l-au oprit și l-au amendat cu 2.900 de lei. Tânărul a rămas și fără permisul de conducere pe o perioadă de 90 de zile.
„Noi zicem așa: să conduci cu viteza de 195km/h, pe un sector de drum limitat la 50 de km/h, este un adevărat pericol, domnule conducător auto!”, a transmis Poliția Română într-o postare pe Facebook.
Punctul de amendă va fi plafonat şi anul viitor, dar chiar şi aşa amenzile rutiere sunt cât facturile la energie în această perioadă.
Dacă ești șofer și ai primit o amendă de circulaţie sau orice altă contravenție, ai șansa să scapi de ea dacă procesul verbal respectiv n-a fost completat corespunzător de către polițist. Este o chichiţă din codul rutier speculată de mulţi avocaţi care ştiu că forma este la fel de importantă ca şi fondl unei sancţiuni.
Este o metodă relativ controversată, dar legală. Chiar dacă ai încălcat niște reguli de circulație și ai fost amendat, poți să scapi de ea dacă agentul de poliție constator nu a completat cum trebuie procesul verbal. Sigur, amenda poate fi contestată doar în instanță, nu prin simpla ta decizie luată pe temeiul că ți se pare că polițistul nu a scris corect niște cuvinte.
Înalta Curte de Casație și Justiție a făcut o reglementare clară pe această problemă, în urma sesizării Avocatului Poporului. Decizia instanței din 14 mai 2018 a fost publicată în Monitorul Oficial la sfâșitul lunii trecute.
Mai concret spus, de acum înainte, contravenientul poate să ceară în instanţă anularea procesului-verbal de amendă dacă poliţistul care a aplicat sancţiunea nu a descris suficient fapta comisă. Acest fapt atrage nulitatea relativă a documentului, au stabilit judecătorii Curţii Supreme.
„Descrierea insuficientă a faptei echivalează cu neîndeplinirea cerinţei privind descrierea faptei contravenţionale şi atrage nulitatea relativă a procesului-verbal de constatare a contravenţiei”, au scris judecătorii ICCJ în decizia nr. 13/2018.
Ce trebuie să cuprindă un proces verbal de contravenție pentru a fi valid: