Templul a fost situat în mijlocul a șapte sate, în Odisha, estul Indiei, dar râul Mahanadi a început să înglobeze satele în urma inundațiilor catastrofale, care au avut loc între 1830 și 1850. Locuitorii au abandonat satele și și-au mutat casele în altă parte.
Templul a fost înghiţit de rău şi pierdut, în ciuda căutărilor experţilor. Însă, imaginile cu descoperirea mult aşteptată au făcut înconjurul lumii. Se pare că răul a scăzut săptămâna trecută şi localnicii au anunţat echipa de căutare că ruinele au apărut la suprafaţă.
Imaginile realizate de echipa INTACH arată amalaka, un disc de piatră înălțat, care încununează turnul principal al templului hindus, vizibil în apă, deși majoritatea structurii este în continuare scufundată în nisipul de dedesubt.
Dhir a explicat că nisipul a ajutat la păstrarea templului intact, spunând că „este într-o stare perfectă de conservare”. Se crede că structura are o înălțime de 58-60 de metri. Doar 50 de metri a fost îngropată în nisip, restul de aproximativ 8-10 metri fiind în apă.
„Aproape toate râurile din Odisha au temple scufundate, dar multe dintre ele sunt în ruină. Templele au fost construite în coturile râurilor și toate aceste râuri au fost și sunt predispuse la inundații, astfel încât eroziunea malurilor a determinat ca multe dintre ele să fie distruse sau scufundate de ape”, a declarat Dhir.
Templu a fost construit de un rege local în secolele al XVI-lea sau al XVII-lea, cu structura sa în stilul arhitectural clasic Kalingan din Deha Rekha. Deși se păstrează perfect, Dhir a subliniat că nu vor excava, deoarece există risculca hoții să încerce să jefuiască „piese vechi” de pe șantier.
Templul este, de asemenea, situat într-o „porțiune periculoasă” a râului, cu „curenți puternici”, care vor îngreuna săpăturile.