Unul dintre suspecţii în atentatele jihadiste comise în 20015-2016 la Paris şi Bruxelles, Osama Krayem, a fost identificat de poliţia belgiană ca fiind unul dintre călăii pilotului iordanian a cărei asasinare – filamtă de gruparea Statul Islamic (S(), la începutul lui 2015, în Siria – a emoţionat întreaga lume. ”Este exact, am putut să stabilim că el era acolo”, a declarat o sursă despre Osama Krayem, care va putea, astfel, să fie inculpat de ”crimă împotriva umanităţii”.
Acest jihadist, născut în Suedia în 1992, cu părinţi refugiaţi sirieni, este considerat un suspect-cheie în celula jihadistă aflată la originea atentatelor pariziene de la 13 noiembrie 2015 – soldate cu 130 de morţi – şi a celor de la Bruxelles, pe 22 martie 2016 – soldate cu 32 de morţi. Inculpat în ambele dosare, el este încarcerat în Belgia, după ce a fost arestat la Bruxelles pe 8 aprilie 2016. Aceste atacuri au fost revendicate de Statul Islamic, o grupare în cadrul căreia Krayem a plecat să lupte în Siria în 2014, după care s-a întors în Europa în vara lui 2015, amestecându-se în valul de refugiaţi care a venit prin insulele din Grecia, informază news.ro
Osama Krayem este suspectat că a luat parte la asasinarea lui Maaz al-Kassasbeh, un pilot din cadrul Forţelor Aeriene iordaniene, ucis prin ardere de viu într-o cuşcă, în ianuarie 2015, la câteva zile după ce a fost capturat de SI, în urma prăbuşirii aeronavei sale. Potrivit DH, poliţia federală belgiană l-a identificat pe acest jihadist drept ”unul dintre autorii activi ai execuţiei”, în cadrul unui grup de luptători care apărea cu feţele ascunse în imagini de propagandă SI.
Înregistrarea video a execuţiei pilotului, difuzată la câteva săptămâni după fapte, a provocat indignarea comunităţii internaţionale şi a determinat Iordania, o ţară membră a coaliţiei internaţionale antijihadiste conduse de Washington, să-şi intensifice atacurile aeriene în Siria. Ca represalii, Iordania a procedat, în februarie 2015, la execuţia a doi jihadişti irakieni – inclusiv o femeie – condamnaţi la moarte de mai mulţi ani, potrivit news.ro.
Anchetatori belgieni se întreabă în continuare, în acest stadiu, ce să facă în urma identificării lui Krayem, potrivit sursei contactate de AFP. Elementele pe care le deţin ar putea să fie transmise autorităţilor iordaniene.