Oamenii de ştiinţă sunt încrezătorii în nouă metodă care ar trebui să depisteze marker-ul maladiei, o peptidă numită amyloid-beta, analizând o doză de sânge cu ajutorul algoritmilor de învăţare mecanică.
Impresionant, conform testelor de până acum, este că această metodă pare să descopere riscul unui pacient de a contracta maladia Alzheimer chiar înaintea scanării creierului ori a apariţiei simptomelor.
Conform unui studiu publicat în 2017, concentraţia de amyloid-beta din lichidul cefalorahidian începe să se altereze cu zeci de ani înaintea apariţiei primelor semne.
Persoanele cu o concentraţie anormală de peptidă în lichidul cefalorahidian, care suferă deja deteriorări cognitive minore, au şanse de 2,5 ori mai mari decât restul să contracteze maladia.
Problema este că extragerea lichidului cefalorahidian nu reprezintă o procedură ideală pentru depistarea timpurie a bolii, fiind foarte invazivă.
Cei de la IBM vor tocmai să evite această procedură şi să folosească învăţarea mecanică pentru a identifica proteinele din sânge care pot prezice o concentraţie anormală a marker-ului de Alzheimer.
Chiar dacă extragerea lichidului cefalorahidian este încă o metodă mai elocventă, oamenii de ştiinţă de la IBM cred că metoda lor poate prezice maladia cu o acurateţe de 77%.
În plus, aceeaşi metodă ar putea fi folosită pe viitor şi pentru găsirea pacienţilor adecvaţi în scopul dezvoltării unui leac pentru Alzheimer.