Un test genetic sanguin poate anunţa reapariţia cancerului de colon

Un test genetic care detectează fragmentele canceroase din ADN-ul pacienților prezice probabilitatea reapariției anumitor tipuri de cancer de colon, indică o cercetare publicată miercuri în revista medicală americană "Science Translational Medicine", citată de agenția France Presse (AFP).
Iulian Tudor
07 iul. 2016, 11:37
Un test genetic sanguin poate anunţa reapariţia cancerului de colon

După acest studiu efectuat asupra unui mic grup de persoane tratate pentru o tumoare pe colon aflată în stadiul al doilea, care nu s-a propagat la celelalte organe, testul prezice cu un grad ridicat de exactitate dacă pacienții sunt sau nu în pericol de a se îmbolnăvi din nou.

Acest test ar putea ajuta medicii oncologi la stabilirea pacienților care au nevoie de tratament suplimentar încă din momentul diagnosticării.

„Cei mai multi pacienți cu cancer de colon în stadiul 2 vor fi vindecați prin îndepărtarea chirurgicală a tumorii”, a explicat dr. Bert Vogelstein, de la Facultatea de medicină Johns Hopkins din Baltimore, unul dintre autorii acestei lucrări. „Totuși, unele dintre aceste tipuri de cancer reapar și trebuie să îmbunătățim tehnicile noastre de diagnostic pentru a detecta mai devreme aceste recurențe”, a adăugat el, menționând că și alte laboratoare din lume dezvoltă teste bazate pe ADN-ul tumoral.

Pentru acest ultim studiu clinic, cercetătorii au urmărit timp de patru ani, 230 de pacienți diagnosticați cu cancer de colon în stadiul al doilea, în 13 spitale din Australia, colectând peste o mie de probe de sânge. Ei au reușit să identifice în țesutul tumorilor îndepărtate de la acești pacienți cel puțin o mutație a genei specifice cancerului de care sufereau. Oamenii de știință au urmărit apoi la fiecare pacient această semnătură genetică în eșantioanele de sânge prelevate periodic la patru până la zece săptămâni după intervenția chirurgicală și apoi o data la trei luni și la doi ani. De asemenea, participanților la acest studiu le-a fost scanat integral corpul la fiecare șase luni timp de doi ani după operația de îndepărtare a tumorii.

Fragmente de ADN tumoral au fost detectate prin analize de sânge la 20 dintre cei 230 de participanți la studiu, dintre care 14 nu au avut nevoie de chimioterapie suplimentară și numai șase au fost în această situație. Dintre cei 14 pacienți, 11 s-au confruntat cu reapariția tumorii care a fost descoperită în timpul examenelor imagistice. Dintre cei șase care au primit chimioterapie suplimentară, la un număr de trei pacienți cancerul a reapărut.

Alți 14 pacienți s-au confruntat, de asemenea, cu recidiva cancerului, dar testul de sânge nu a detectat ADN-ul tumorii.

„Deși acest test și altele bazate pe detectarea ADN-ului tumoral în sânge nu sunt perfecte, atunci când semnătura genetică a tumorii este detectată la un pacient, o recurență a cancerului este foarte probabilă”, a subliniat dr. Nickolas Papadopoulos, profesor de oncologie la Facultatea de medicină Johns Hopkins, unul dintre principalii autori ai studiului.

În prezent, aproximativ 40 la sută dintre pacienții cu cancer de colon în stadiul 2 au risc de recidivă, mai menționează studiul, citat de AFP.

Citeşte şi Produse care pot cauza cancer şi care se găsesc în casa ta

DailyBusiness
Laptele e mai ieftin în Italia decât în România. Prețurile de la raft te vor lăsa fără cuvinte!
Spynews
Rețetă de prăjitură cu cremă fină de iaurt și marmeladă. O vei găti și a doua oară
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, apariție răvășitoare doar în lenjerie! Imagini spectaculoase cu bruneta focoasă!
Fanatik.ro
Ingredientul banal care alungă șoarecii și șobolanii. Este nelipsit din bucătăriile românilor
Capital.ro
Decizie finală pentru Călin Georgescu. Hotărârea CCR este definitivă: Nu există nicio cale de atac!
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poate avea simultan un angajat. Limita maximă de ore pe care le poate lucra. Prevederile Codului Muncii 2025
DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Adevarul
Cinismul înfiorător al armatei lui Putin. Soldați ruși legați de copaci, folosiți ca momeală pentru dronele ucrainenilor
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Deea Maxer, schimbări majore după divorț. Vrea să se mute din blocul în care locuiește și Dinu Maxer. Unde vrea să se stabilească
Spynews
Cum arată Prințesa de Aur la vârsta de 39 de ani. Abia o mai recunoști | FOTO
Evz.ro
Un mare oraș din România se transformă total. Va fi de nerecunoscut
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Videoclipul tulburător cu Andrei Perneș, care s-a viralizat după moartea lui. Internauții au rămas fără cuvinte: „Parcă îți spui povestea...”
Cancan.ro
BREAKING | Soțul Georgianei Lobonț, condamnat la închisoare! Judecătorilor nu le-a venit să creadă ce aud! Ce infracțiune gravă a recunoscut că a comis
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Verdict pentru Călin Georgescu. Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție privind turului doi al alegerilor prezidențiale
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Taxa auto, pregătită pentru 1 ianuarie 2026. Cine sunt șoferii care ar putea plăti 2.000 de lei pe an
Andrei Caramitru acuzat de incitare la violență printr-o postare pe Facebook
MediaFlux
Turul doi, ÎNAPOI? DECIZIA privind SOARTA alegerilor prezidențiale
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un pod care a stat închis 33 de ani va fi redeschis pentru traficul feroviar