Un tânăr de 26 de ani pretinde că este urmaşul lui Iancu de Hunedoara şi vrea Castelul Corvinilor

Un bărbat din Timişoara vrea să fie declarat moştenitor al celor care au deţinut Castelul Corvinilor. Prin urmare, dacă solicitarea sa va fi declarată întemeiată, el ar putea revendica monumentul istoric. 
Filip Stan
16 ian. 2014, 09:10
Un tânăr de 26 de ani pretinde că este urmaşul lui Iancu de Hunedoara şi vrea Castelul Corvinilor

Ioan Ispas Cozma a depus o cerere la Instituţia Prefectului Hunedoara, dar iniţial, relatează el, nu a fost luat în serios, pe motiv că are probleme de sănătate. Bărbatul a revenit cu o solicitare pe aceeaşi temă: vrea să fie declarat moştenitor şi să primească o sumă importantă de bani în schimbul Castelului Corvinilor. În cea de-a doua plângere a bărbatului, el a menţionat următoarele: „Am cerut informaţii cum pot intra în posesia moştenirii, însă am fost îndrumat greşit, iar Instituţia Prefectului a refuzat să înceapă demersurile pentru titlul meu de moştenitor. Rog să fiu luat în considerare, pe cale amiabilă, pentru a nu fi nevoit să fac reclamaţii instituţiilor superioare”, potrivit zdh.ro.

Instituţia Prefectului a înregistrat cererea lui Ioan Cozma Ispas. „Acesta consideră că este moştenitorul Castelului Corvineştilor din Hunedoara. Solicită ca instituţia noastră să demareze procedurile pentru obţinerea titlului de moştenitor”, au notat reprezentanţii Prefecturii Hunedoara. Ca urmare a sesizării, prefectul Sorin Vasilescu a dispus „efectuarea unui control, în data de 16 ianuarie 2014, în localitatea Hunedoara cu privire la analizarea celor prezentate în sesizare”.

Îşi cere dreptul asupra castelului

Ioan Ispas Cozma locuieşte în Timişoara. Bărbatul în vârstă de 26 de ani a povestit cum a ajuns la concluzia că este urmaş al lui Iancu de Hunedoara. „M-am întors din Spania şi am vizitat Castelul Corvinilor. Acolo am văzut o inscripţie în care se regăsea numele meu ca moştenitor al lui Iancu de Hunedoara, în care arăta că Iancu de Hunedoara îmi lasă o moştenire. Culmea inscripţia respectivă de pe un panou nu mai era acolo, la revenirea mea la Castelul Corvinilor. Probabil a fost luată”, a relatat tânărul. Este convins că are dreptul la moştenire şi spune că, în cazul în care va primi o sumă importantă de bani, ca urmaş al celor care au deţinut castelul, o va folosi pentru a se îngriji de sănătatea lui şi a celor apropiaţi. Nu are nevoie de Castelul Corvinilor şi chiar va avea grijă de el, a mai adăugat tânărul.

Reprezentanţii muzeului Castelului Corvinilor neagă existenţa unei astfel de inscripţii cu privire la hunedorean şi spun că şi în trecut au fost cereri de revendicare a monumentului istoric, cares-au dovedit neîntemeiate.

Castelul Corvinilor, în topul Lonley Planet

In urma cu doi ani revista Lonley Planet a desemnat locul ca fiind cea de-a doua „cea mai inspaimantatoare” cladire din lume: Dincolo de spiritul medieval care s-a pastrat exemplar de bine, cu cavaleri care se intrec pentru cele mai frumoase domnite din regat, Castelul Corvinilor, asa cum este cel mai des intalnit in descrierile brosurilor de turism de peste hotare este locul care atrage mii de curiosi straini veniti pe plaiurile romanesti in cautarea legendelor Transilvaniei. La capatul unui coridor ingust care coboara in subsolurile castelului, un manechin spanzurat de tavan ii terorizeaza pe turisti. Din cotloanele tenebroase se aud gemete si lanturi care zornaie. Arhitectura gotica si o istorie intunecata au calificat castelul Huniazilor pe un loc fruntas in topul Lonely Planet, imediat dupa un templu al mortii din Thailanda. Bastionul de tortura refacut acum simuleaza o multime de metodele medievale, greu de imaginat chiar si pentru aceia care cunosc oarecum trecutul locului. Astfel de muzee sunt gandite special in Turnul Londrei sau intr-o cladire straveche din Praga, si au un succes nebun. Castelul Corvinilor este locul care a atras printre cei mai multi turisti straini in acest an in Romania, iar amenajarile de aici rivalizeaza cu multe locuri deja celebre in intreaga lume.

Castelul Corvinilor, primele atestari

Prima fortificatie de piatra de la Hunedoara, a fost datata de majoritatea cercetatorilor în secolul XIV, desi exista specialisti care atribuie castrul regal primei jumatati a secolului XV.
Zidurile, cu grosimi de pâna la 2 m, au fost construite din blocuri de calcar dolomitic si piatra de râu, direct pe stanca nativa.

Castelul din secolul XV

Ioan de Hunedoara initiaza, dupa 1440, constructii de mare amploare vizând transformarea cetatii într-un castel, prima etapa cuprinzând ridicarea a doua curtine în jurul vechii cetati, construite din blocuri de calcar dolomitic, prevazute cu creneluri la partea superioara. Aceste ziduri de curtina erau flancate de turnuri circulare si rectangulare, primele constituind o noutate pentru arhitectura militara a Transilvaniei secolului XV. In secolul XVII, principele Gabriel Bethlen, modifica in spiritul vremii, parti din castel, modificari dictate atat de necesitati civile cat si militare. Se construieste pe latura estica, peste fundatii mai vechi, un corp de cladire, denumit Palatul mare dinspre oras, compus din doua niveluri, respectiv camere de locuit si o sufragerie.

DailyBusiness
Produsul iubit din comunism revine în magazine! Prețul mic va câștiga inimile tuturor românilor
Spynews
Cu ce poți înlocui fulgii de ovăz la micul dejun. Rețeta este simplă și gustoasă
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu
Fanatik.ro
Ce înseamnă triunghiul albastru pus în pătrat portocaliu care a apărut pe multe blocuri din România. Este important ca locatarii să afle asta
Capital.ro
Călin Georgescu va fi eliminat! Candidatura lui va fi contestată și respinsă de CCR. A făcut o greșeală imensă
Playtech.ro
Ce trebuie să faci în februarie pentru ca trandafirii tăi să se umple de flori în primăvară. Tratamentul preventiv care îi
DailyBusiness
Ghinionul Bulgariei, norocul României. O fabrică majorează economia noastră cu o mutare strategică!
Adevarul
Mesajul unui vlogger pentru nostalgicii după comunism: „Haideți aici! Veți vedea cum un președintele a schimbat democrația în comunism”
wowbiz.ro
Ea este femeia de afaceri care a murit subit într-un salon de înfrumusețare! Avea 35 de ani și era proprietara unui cunoscut magazin de haine
Spynews
Horoscop februarie 2024. Ce noutăți vor apărea pentru nativii zodiilor
Spynews
Horoscop duminică, 2 februarie 2025: Se anunță o zi plină pentru Gemeni
Evz.ro
Vin ninsorile, scad și temperaturile. Schimbare bruscă de vreme
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată tânăra care a fost agresată în tren, spre meciul de fotbal
kanald.ro
Se schimbă data de livrare a voucherelor alimentare! Când le vor primi beneficiarii
Cancan.ro
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Verdict crunt pentru Călin Georgescu. Un celebru medic psihiatru: Este un psihopat, un sociopat, un anarhist și un populist
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
"Ne-ai lăsat singure. Nu ai vrut să îți vezi fetele crescând". Motivul care l-a împins pe Bogdan, tatăl a trei fete mici, să se sinucidă în baie
substantial.ro
Provocarea Paracetamol de pe TikTok alarmează medicii elvețieni
MediaFlux
TRUMP amenință INCLUSIV ROMÂNIA. Nimeni nu știe ce are de gând să facă
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Primul cocoș din România vopsit profesionist, scos la licitație pentru 5.000 € (VIDEO cu Vanessa)