Studiul se bazează pe un experiment realizat pe șoareci de un grup de cercetători de la Institutul de oncologie al Spitalulului Vall d’Hebron din Barcelona, urmând ca anul acesta să fie realizate teste pe bolnavi afectați de acest tip de cancer, cu o rată a mortalității de 95%, scrie Agerpres.
„Celulele canceroase se află sub un fel de carapace formată din fibre. Această carapace le protejează împotriva chimioterapiei și este unul din motivele pentru care ea nu este eficientă și nu își poate atinge ținta”, a explicat AFP șefa echipei de experți, Laura Soucek.
În cadrul experimentelor realizate pe șoareci cu adeno-carcinoame (tumori maligne), cercetătorii au administrat cobailor substanța Ibrutinib, folosită de obicei în leucemii. „Rezultatele au fost surprinzătoare (…) Ibrutinib a atacat carapacea și a subțiat-o. Brusc, celulele canceroase au devenit mai accesibile chimioterapiei”, a spus ea.
Rezultatele experimentelor au fost deja publicate luna aceasta în revista Cancer Research. Ele arată că această substanță permite frânarea creșterii tumorii și sporirea șanselor de viață ale cobailor, a anunțat spitalul într-un comunicat.
Citeşte şi CANCERUL ORAL, descoperit cu ajutorul unui test de respiraţie