UPDATE. Echipaje ale Administraţiei Bazinale de Apă Jiu şi ISU Dolj acţionează cu utilaje şi material absorbant pentru ca biodieselul care s-a scurs din trenul deraiat duminică dimineaţa în zona localităţii Cârcea să nu ajungă într-un pârâu care trece prin apropiere.
Potrivit ABA Jiu, distanţa de la podul care s-a prăbuşit până la cursul de apă Preajba este de 2 km, iar pe acest sector se acţionează pentru limitarea efectelor scurgerii de biodiesel.
„În momentul de faţă, ABA Jiu acţionează aval pod CF Cârcea la cca 50 m, cu baraje şi material absorbant şi în zona podului rutier din localitatea Cârcea spre Preajba. Echipa Intervenţie Rapidă acţionează aval de podul rutier, pe o lungime de 1,5 km, prin administrare de spilsorb şi a fost solicitat sprijinul ABA Olt, pentru baraje absorbante, cu lungimea de 150 m”, precizează ABA Jiu într-un comunicat de presă.
UPDATE. Surse oficiale spun că mecanicul era beat în momentul în are a intrat cu garnitura pe tronsonul dezafectat. Trenul cu 23 de vagoane cisternă încărcate cu biodiesel, care a deraiat duminică dimineaţa pe magistrala 900 Caracal-Craiova, pe raza localităţii Cârcea, judeţul Dolj, ar fi intrat pe firul de cale ferată aflat în reparaţie şi pe care circulaţia era întreruptă, scrie Digi24.
UPDATE. „Compania Naţională de Căi Ferate “CFR” SA informează că, urmare a evenimentului produs de operatorul de marfă – Grup Feroviar Român (GFR), prin depăşirea de către mecanicul de locomotivă a semnalului de circulaţie aflat pe culoarea roşie, viaductul Cârcea este afectat pe firul I de circulaţie, pe care s-a produs deraierea. Menţionăm că firul II de circulaţie, respectiv structura viaducutului pe firul II nu este afectată”, a informat CFR S.A.
Potrivit companiei, s-a decis ca circulaţia trenurilor să fie deviată pe ruta ocolitoare Caracal – Piatra Olt – Craiova, până la stabilirea variantelor definitive de reluare a circulaţiei pe Magistrala CF 900 pe distanţa
Conform reprezentaţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dolj, podul este rupt pe o porţiune, iar cinci vagoane sunt căzute în râpa de sub pod, la 20 de metri adâncime, alte trei vagoane fiind în pericol să cadă.
Vagoanele sunt încărcate cu biodiesel şi nu există pericol de incendiu sau de explozie, mai spun reprezentanţii ISU.
De asemenea, se înregistrează scurgeri din vagoane şi au apărut mici urme de poluare pe pârâul Fântâniţa care trece pe sub podul respectiv. Din acest motiv, în zonă, pe o distanţă de doi kilometri, se acţionează cu substanţe antipoluante.
UPDATE. AN „Apele Române”, prin Administraţia Bazinală de Apă Jiu, a mobilizat echipele de intervenţie pentru a interveni cu material absorbant în vederea limitării poluării produse de scurgerea de biodiesel din trenul care s-a răsturnat în viaductul Cârcea, conform unui comunicat remis duminică AGERPRES.
„În localitatea Cârcea, judeţul Dolj, s-a rupt un pod de cale ferată şi s-au răsturnat câteva vagoane cu biodiesel. S-a intervenit cu un buldozer pentru izolare. AN „Apele Române” prin Administraţia Bazinală de Apă Jiu a mobilizat echipele de intervenţie pentru a interveni cu material absorbant”, se menţionează în comunicat.
Un tren cu 23 de vagoane cu biodiesel a deraiat duminică dimineaţa pe magistrala 900 Caracal-Craiova, pe raza localităţii Cârcea, judeţul Dolj, şapte vagoane răsturnându-se, iar unul a rămas rămas înclinat, agăţat de locomotivă, din care se scurge biodiesel într-un pârâu, informează ISU Dolj.
UPDATE. Trenul cu 23 de vagoane cisternă încărcate cu biodiesel, care a deraiat duminică dimineaţa pe magistrala 900 Caracal-Craiova, pe raza localităţii Cârcea, judeţul Dolj, ar fi intrat pe firul de cale ferată aflat în reparaţie şi pe care circulaţia era întreruptă.
Prefectul judeţului Dolj, Dan Narcis Purcărescu, a declarat că locomotiva a reuşit să treacă podul în virtutea inerţiei, însă vagoanele din spate au căzut după ce podul s-a rupt pe toată lungimea, pe firul aflat în reparaţii.
„Pe firul 1 de cale ferată circulaţia era întreruptă, pentru că de vreo lună era în reparaţie şi din acest motiv şina de cale ferată nu mai era pe o porţiune de circa 100 de metri. Se pare că mecanicul de locomotivă a ignorat semnalele date de la gara din Cârcea. El trebuia să treacă automat pe firul 2 şi nu a trecut. Nu ştiu ce s-a întâmplat. Cert este că a mers înainte chiar pe unde nu erau şinele de cale ferată şi s-a rupt podul pe toată lungimea lui doar jumătate, pe firul 1, iar cealaltă jumătate, pe firul 2, este intactă. Practic, a intrat pe o zonă fără cale ferată şi în virtutea inerţiei locomotiva a trecut podul şi a scăpat, de asta nici nu sunt victime omeneşti. Dar restul de vagoane care erau în spate, pe pod, 6-7 vagoane, au căzut în gol”, a declarat Dan Narcis Purcărescu, conform Agerpres.
Potrivit prefectului judeţului Dolj, la faţa locului se află reprezentanţi de la Apele Române, Garda de Mediu, ITM, Poliţia Transporturi. Se aşteaptă soluţia de neutralizare, întrucât dintr-un vagon rămas înclinat se scurge biodiesel.
Prefectul a mai declarat că în zonă circulaţia feroviară a fost întreruptă, pentru a se verifica dacă mai există siguranţă şi pe firul 2, iar trenurile au fost deviate pe ruta Caracal – Piatra-Olt – Balş.
Potrivit Centrului Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române, nu s-au înregistrat victime, traficul feroviar este blocat şi se iau măsuri de limitare a poluării cursului de apă.
Potrivit ISU Dolj, deraierea s-a produs în zona viaduct Cârcea, iar la faţa locului intervin detaşamentele 1 şi 2 Pompieri Craiova.
Circulaţia feroviară, închisă între pe raza SRCF Craiova, din cauza deraierii unui tren ce transporta produse petroliere
Circulaţia feroviară a fost închisă duminică dimineaţa, începând cu ora 8:20, pe raza SRCF Craiova, între staţiile CF Malu Mare şi Banu Mărăcine, din cauza deraierii a 6 vagoane din compunerea unui tren de marfă ce transporta produse petroliere, aparţinând operatorului privat GFR (Grup Feroviar Român), informează Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” SA printr-un comunicat remis AGERPRES.
„Trenul, care avea în compunere 23 de vagoane şi circula pe distanţa Slobozia – Veche Curtici, transporta produse petroliere. Menţionăm că locomotiva trenului a deraiat şi 6 vagoane din compunerea trenului 80315 aparţinând GFR s-au răsturnat în viaductul Cârcea. La faţa locului se deplasează reprezentanţii autorităţilor care vor ancheta cauzele producerii acestui incident, precum şi echipele de specialişti care vor interveni pentru eliberarea gabaritului”, se precizează în comunicat.
Conform sursei citate, în prezent un tren de călători a fost oprit în parcurs (IR 1797 – în staţia CF Jianca) şi aşteaptă redeschiderea circulaţiei.