Astfel, un urs brun a fost văzut hălăduind, în prima zi a lui 2025, pe străzile din Agnita, oraş aflat în judeţul Sibiu.
Ursul de dimensiuni impresionante ar fi trebuit să fie în hibernare, totuşi acesta făcea slalom printre maşinile de pe stradă.
Momentul a fost imortalizat de mai mulţi martori, iar filmările s-au viralizat rapid. În imagini se vede cum animalul aleargă speriat printre mașini, stârnind panica şi curiozitatea conducătorilor auto şi trecătorilor, potrivit oradesibiu.ro
Administrația locală a transmis și un avertisment pentru locuitorii orașului.
„Urs semnalat în Agnita: măsuri pentru siguranța cetățenilor
În legătură cu incidentul petrecut azi, 2 ianuarie 2025, în orașul Agnita, când a fost semnalată prezența unui urs, dorim să informăm cetățenii cu privire la următoarele aspecte:
Ursul a fost reperat, de camerele video, intrând în oraș la ora 00:11, venind din direcția Văii Hârtibaciului, prin curtea Liceului, iar la ora 01:14, a părăsit zona urbană, tot pe Strada Școlii.
Imediat după sesizarea incidentului, două echipaje de Poliție, un echipaj de Pompieri și Poliția Locală au fost mobilizate și au patrulat continuu în oraș, pe durata nopții. Cu toate acestea, ursul nu a mai fost reperat.
În jurul orei 05:15, a fost semnalată prezența unui animal, posibil urs, în zona Fabricii. Poliția a intervenit în doua minute de la apel, însă nu a constatat prezenta vreunui animal.
În scopul asigurării siguranței cetățenilor, am dispus ca Poliția Locală să efectueze patrule permanente, de la lăsarea serii până dimineața, pentru a preveni orice alt incident similar.
Facem un apel către cetățeni să fie mai precauți după lăsarea întunericului, iar în cazul în care observă prezența unui urs sau a altor animale sălbatice, să sune imediat la numărul de urgență 112, pentru a putea interveni în timp util.
Vă mulțumim pentru înțelegere și colaborare”, a transmis pe Facebook primarul din Agnita, Schiau-Gull Alin-Ciprian.
Experții în faună sălbatică au explicat motivul pentru care animalul nu se află în hibernare în plină iarnă. Ei, bine, ei susțin că schimbările climatice au un impact puternic asupra ciclului natural al hibernării.
Temperaturile ridicate, anormale sezonului rece, la care se adaugă lipsa hranei din habitatul natural al animalului duc la dezvoltarea acestui tip de comportamente neașteptate.
Autoritățile locale și echipele de salvare au fost alertate și iau măsuri pentru siguranța atât a animalului, cât și a locuitorilor.
Locuitorii sunt sfătuiți să evite zonele în care ar putea fi observat animalul și să raporteze imediat orice nouă apariție autorităților competente.