Vaccinul VSV-ZEBOV, produs de Merck şi NewLink Genetics, a fost testat pe aproximativ 4.000 de oameni care s-au aflat în contact strâns cu cazuri de Ebola confirmate şi a dovedit că poate oferi protecţie după zece zile de la administrare, notează Mediafax.
Rezultatele testului a fost descrise drept „remarcabile” de specialiştii OMS. „Credem că lumea este pe punctul de a avea un vaccin contra Ebola eficace”, a spus Marie Paule Kieny, expert în vaccinuri în cadrul OMS, într-o conferinţă de presă care a avut loc la Geneva, vineri.
Vaccinul ar putea fi utilizat pentru a pune capăt celei mai grave epidemii de Ebola, care a ucis peste 11.200 de persoane în Africa de Vest, de la izbucnirea ei, în decembrie 2013.
Testele pentru acest vaccin au început în Guineea, pe 23 martie, şi au vizat aplicarea şi evaluarea eficacităţii unei singure doze de VSV-ZEBOV, folosind strategia „imunizării inel”, respectiv persoanele aflate în strânsă legătură cu pacientul diagnosticat cu Ebola au fost imunizate, fie imediat, fie la o dată mai îndepărtată.
Deşi datele au arătat că vaccinul oferă un nivel foarte mare de protecţie persoanelor vaccinate imediat după contactul cu bolnavul, cercetătorii au aşteptat data de 26 iulie pentru a decide să nu mai aplice strategia de „întârziere”, întrucât devenise clar că amânarea vaccinării implică riscuri lipsite de etică şi inutile.
În prezent, testele sunt în desfăşurare, toţi participanţii primind vaccinul imediat după contactul cu bolnavul, şi vor fi extinse şi în sânul grupurilor cu vârste cuprinse între 13 – 17 ani, posibil şi 6 – 12 ani, spune OMS.
Vaccinul VSV-ZEBOV a fost iniţial dezvoltat de agenţia de sănătate publică din Canada, după care a fost preluat de NewLink Genetics, care s-a asociat cu Merck pentru a-l îmbunătăţi, produce şi distribui.