Testele clinice sunt realizate de cercetători de la Universitatea de Medicină din Viena și, dacă vor avea succes, vaccinul va contribui la reducerea depozitelor care blochează arterele și i-ar ajuta pe pacienți să nu mai ia atâtea medicamente pentru a preveni riscul unui atac de cord.
Totuși s-ar putea să fie nevoie de ani de teste pentru a ști dacă tratamentul este sigur și eficient, au declarat publicației medicul Guenther Staffler și colegii săi de la Netherlands Organisation of Apllied Scientific Research.
Potrivit lor, chiar dacă vaccinul va fi disponibil — probabil peste 6 ani — nu ar trebui fie considerat o scuză pentru ca oamenii să continue să consume alimente bogate în grăsimi și să evite exercițiile fizice.
Vaccinul va ajuta sistemul imunologic al organismului să atace proteina PCSK9, cea care favorizează așa numitul „colesterol rău” sau LDL, astfel încât să nu se acumuleze în sânge.
Potrivit experților, la șoareci tratamentul a redus colesterolul LDL cu 50% în decurs de 12 luni și a protejat împotriva acumulării depozitelor de grăsimi în artere.