Reprezentantul Biroului de presă al Tribunalului Alba, Sorina Cristorean, a declarat, vineri, că dosarul privind finanţarea clubului de fotbal Unirea Alba Iulia a fost înregistrat pe rolul instanţei, iar în acest caz au fost trimise în judecată pentru înşelăciune cinci persoane – Paul Voicu, Marian Sarmeş, Horea Mihai Bărdaş, Oliviu Feneşan şi Nicolae Lupu.
Cristorean a spus că în acest dosar Consiliul Local Alba Iulia este constituit parte vătămată, iar Consiliul Judeţean Alba – parte civilă.
Primul termen de judecată în acest dosar a fost stabilit de Tribunalul Alba pentru 8 august.
Paul Voicu este în prezent viceprimar al municipiului Alba Iulia, funcţie pe care a ocupat-o şi în 2008-2012, când se presupune că ar fi săvârşit faptele de care este acuzat. De asemenea, el este preşedintele filialei municipale Alba Iulia a PDL.
Marian Sarmeş este preşedintele clubului de fotbal FC Unirea Alba Iulia, Horea Mihai Bărdaş (fost consilier local în Alba Iulia în perioada 2008-2012) şi Oliviu Feneşan sunt vicepreşedinţii clubului de fotbal, iar Nicolae Lupu a fost preşedintele executiv al acestuia.
Dosarul privind finanţarea clubului de fotbal Unirea Alba Iulia a fost instrumentat de procurorii DIICOT şi DNA – Serviciul Teritorial Alba Iulia, anchetatorii susţinând că sumele alocate de Consiliul Local Alba Iulia şi Consiliul Judeţean Alba în ultimii ani pentru clubul de fotbal au fost cheltuite ilegal.
Anchetatorii au stabilit că, în perioada 2004-2010, Consiliul Local Alba Iulia şi Consiliul Judeţean Alba au alocat 8 milioane de lei, respectiv 3 milioane de lei care ar fi fost cheltuite ilegal de clubul de fotbal.
La solicitarea DNA Alba Iulia, Consiliul Local s-a constituit parte vătămată în acest dosar, iar Consiliul Judeţean Alba parte civilă.
Ancheta privind clubul Unirea Alba Iulia a pornit de la un dosar în care este judecat fostul director adjunct al Direcţiei de Finanţe Alba Ioan Dobra, arestat în 2011 şi eliberat în acest an.
În acel dosar, procurorii au stabilit, în rechizitoriul de trimitere în judecată, că Ioan Dobra şi Dorin Conţan, fost şef serviciu în cadrul DGFP Alba, au omis să sesizeze organele judiciare privind anumite nereguli economice desfăşurate de SC Fotbal Club Unirea 2006 SA, societate care administrează clubul de fotbal Unirea Alba Iulia.
Anchetatorii au stabilit, pornind de la acest dosar, că în ultimii ani Consiliul Judeţean Alba şi Consiliul Local Alba Iulia au acordat sume importante Asociaţiei Fotbal Club Unirea 1924 pentru finanţarea unor activităţi sportive, iar aceasta, la rândul ei, le vira de fapt către SC Fotbal Club Unirea 2006 SA, deşi nu ar fi avut voie să facă acest lucru. Aceste nereguli economice ar fi fost constatate de Dobra şi Conţan în urma unor controale ale Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Alba la societatea care administrează clubul de fotbal, dar aceştia nu au declanşat procedurile legale şi nu au anunţat organele judiciare.
De asemenea, cei doi funcţionari sunt acuzaţi că au aprobat ilegal către SC Fotbal Club Unirea 2006 o rambursare de TVA de peste un milion de lei.
Societatea SC Fotbal Club Unirea 2006 SA a fost înfiinţată în iulie 2005 şi are ca domeniu de activitate activităţi ale cluburilor sportive.
Potrivit site-ului Ministerului Finanţelor Publice, firma avea în 2009 un număr de 14 angajaţi şi o cifră de afaceri de 1.969.015 lei, dar şi pierderi de 832.495 de lei. De asemenea, în 2009 veniturile totale ale societăţii au fost de 5.367.712 lei, iar cheltuielile de 6.200.205 lei. Societatea are 10 asociaţi persoane fizice, printre care oameni de afaceri din Alba şi oficiali ai clubului, şi un asociat persoană juridică – FC Apulum Unirea Alba Iulia.