Bacteria Clostridium difficile provoacă 14.000 de decese în fiecare an doar în Statele Unite ale Americii, scrie BBC.
Clostridium difficile este o bacterie care provoaca diverse simptome, care variaza de la diaree la inflamaţie a colonului, care poate pune în pericol viaţa bolnavului.
Infecţia este prezentă în spitale de zeci de ani, dar îngrijorările în ceea ce priveşte bacteria C. difficile au început să existe după ce au izbucnit focare mari în Europa, Statele Unite ale Americii şi în Canada. Ele au fost cauzate de o variantă considerată cândva rară a C. difficile, care a devenit însă cea mai comună cauză a infecţiilor din America de Nord.
Virusul este din ce în ce mai periculos, mai ales după ce a devenit rezistent la antibiotice.
Cele două tulpini s-au răspîndit separat. O tulpină numită FQR1 a început să se manifeste în Statele Unite, s-a răspândit în întreaga zonă, şi apoi în Elveţia şi Coreea de Sud.
A doua tulpină FQR2 a avut apariţia în Canada, înainte de a se răspândi în întreaga Americă de Nord, în Europa şi în Australia.
„Dacă putem înţelege cum s-a întâmplat, există lecţii pe care le putem învăţa din asta. Este o realitate că au apărut două tulpini, fapt care ne spune că acest lucru este mult mai frecvent decât ne dăm seama şi este determinat de rezistenţa la antibiotice“, a declarat doctorul Trevor Lawley, de la Institutul Wellcome Trust Sanger.
Bacteria afectează persoanele în vârstă internate în spital pe termen lung sau care urmează tratamente medicamentoase pe termen lung şi apare, de obicei dupa utilizarea antibioticelor.
Unele persoane care suferă de colită cu clostridium difficile nu manifestă niciodata simptome, deşi pot transmite infecţia. Boala se dezvoltă, de obicei, la scurt timp după tratamentul cu antibiotice. Totuşi semnele şi simptomele nu apar imediat, pot trece chiar săptămâni sau luni dupa încetarea terapiei.