Un vortex polar se formează în stratosferă. Cât de grea va fi iarna următoare

Un nou vortex polar prinde contur în stratosfera deasupra Polului Nord, pe măsură ce temperaturile încep să scadă. Deși dezvoltarea acestuia este mai lentă decât de obicei, fenomenul ar putea avea consecințe meteorologice importante în lunile următoare și în iarna 2024-2025, potrivit unei analize realizate de Severe Weather Europe.
Filip Stan
16 sept. 2024, 16:28
Un vortex polar se formează în stratosferă. Cât de grea va fi iarna următoare

Un nou Vortex Polar se dezvoltă în stratosferă peste Polul Nord, pe măsură ce temperaturile scad. Crește în intensitate mai lent decât de obicei în acest an, ceea ce ar putea avea implicații meteorologice pentru următoarele luni și în iarna 2024-2025, potrivit Sever Weather Europe.

Vortexul Polar are un impact puternic asupra vremii de iarnă în Statele Unite, Canada și Europa. Mai ales dacă începe să se prăbușească la mijlocul sezonului, așa cum s-a văzut de câteva ori în ultimii ani.

În fiecare an, pe măsură ce ne îndreptăm spre toamnă, regiunile polare încep să se răcească. Acest lucru se datorează faptului că Soarele coboară și mai puțină energie ajunge la Polul Nord. Dar pe măsură ce temperaturile polare scad, atmosfera mai la sud este încă relativ caldă.

Acest lucru determină o diferență puternică de temperatură între regiunile polare și subtropicale, care începe să creeze o circulație mare de joasă presiune (ciclonică) în emisfera nordică. Se extinde de la straturile de suprafață sus în atmosferă. Acesta este cunoscut sub numele de Vortex Polar.

Această circulație polară stratosferică numită Vortexul Polar, poate însemna diferența dintre o iarnă foarte rece și cu zăpadă și o iarnă caldă și uscată.

Un vortex polar puternic/stabil înseamnă, de obicei, circulație polară puternică. Acesta conține aer mai rece în Cercul Arctic, creând condiții mai blânde pentru majoritatea zonelor din Statelor Unite și Europa.

În schimb, un vortex polar slab creează un model slab de curent de aer. Drept urmare, este mai greu să rețină aerul rece, care acum poate scăpa din regiunile polare în Statele Unite și Europa.

Răcirea peste Polul Nord a început deja. În Stratosferă, răcirea începe de obicei în august și crește puternic în septembrie și octombrie. În cele din urmă, Stratosfera atinge cea mai rece perioadă în noiembrie și decembrie, când Vortexul Polar este de obicei cel mai puternic.

Vortexul este în prezent mai rece decât în ​​mod normal. Arată o răcire continuă peste și în jurul Polului Nord, cu o scădere puternică a temperaturii în următoarele 16 zile.

Privind prognoza reală a temperaturii pentru sfârșitul lunii septembrie, putem vedea un nucleu rece care se dezvoltă peste/în jurul cercului polar din stratosferă. Aceasta este inima Vortexului Polar și, cu cât devine mai rece, cu atât Vortexul Polar poate deveni mai puternic.

Privind mai jos la prognoza pentru sfârșitul lunii septembrie, puteți vedea că Vortexul Polar este deja mai dezvoltat și crește rapid în dimensiune. Pe măsură ce presiunea scade în Vortexul Polar, crește viteza și adâncimea vântului.

Semne că iarna 2024-2025 ar putea fi mai rece decât ne așteptăm

Potrivit Sever Weather, un eveniment de încălzire stratosferică bruscă este exact ceea ce sugerează numele: o creștere bruscă a temperaturii în stratosfera polară în timpul iernii. Încălzirea stratosferei înseamnă că vortexul polar este slăbit și se poate prăbuși sub presiunea evenimentului de încălzire.

O prăbușire a Vortexului Polar stratosferic creează o reacție în lanț, perturbând curentul de aer de dedesubt. Acest lucru creează de obicei o presiune ridicată peste Cercul Arctic și eliberează aer rece arctic în Statele Unite sau Europa.

Ce este un vortex polar și cum influențează vremea?

Vortexul polar este o circulație atmosferică de joasă presiune, care se formează în mod natural în regiunile polare. Acesta joacă un rol esențial în controlarea temperaturilor de iarnă în emisfera nordică, având un impact semnificativ asupra vremii din Statele Unite, Canada și Europa.

Ciclonul Boris a adus prima ninsoare în România. S-a depus strat de zăpadă pe Transalpina și în alte zone montane

Pe măsură ce toamna își face simțită prezența, Polul Nord începe să se răcească rapid din cauza scăderii intensității razelor solare. Între timp, regiunile sudice rămân relativ calde, generând o diferență considerabilă de temperatură între zonele polare și cele subtropicale. Această diferență creează vortexul polar, care se extinde de la nivelul solului până în straturile superioare ale atmosferei.

Spynews
Dani de la Insula iubirii își caută iubită după despărțirea de Mădălina! Cum vrea să arate viitoarea parteneră. În ce relații a rămas cu Maria
Bzi.ro
Carmen Harra ştie viitorul preşedinte al SUA! „Nu baţi un Dragon în Anul Dragonului!”
Fanatik.ro
Ai cont și card la BCR? Anunț oficial pentru toți clienții. Sunt beneficii unice
Capital.ro
Viața la bloc. Toții proprietarii de apartamente sunt obligați. Poți chiar să îți pierzi apartamentul
Playtech.ro
Cutremur de 5,2 grade în România! Zonele în care seismul s-a resimțit puternic
DailyBusiness
Cum se acordă bursele de reziliență în noul an școlar. To ce trebuie să știe elevii
Adevarul
O pisică neagră a ezitat în calea lui Putin. Felina ratează coloana oficială a dictatorului rus
Spynews
Cristina Irimie, profesoara ucisă în atacul armat de la un liceu din SUA, a fost condusă pe ultimul drum. Imagini dureroase de la înmormântare | FOTO
Spynews
Ce este bacteria Bordetella pertussis, care a afectat-o pe fetița Andrei Volos. Micuța ei este de șase zile în spital | FOTO
Evz.ro
Pensionarea anticipată, schimbată de noua lege. Condiții mult mai aspre
Ego.ro
Bruneta cu 16 ani mai tânără care a înlocuit-o pe Cristina Ich! Imaginile care au scăpat pe internet
Prosport.ro
FOTO. Cea mai sexy fotbalistă din lume crede că e discriminată! Cum arată
wowbiz.ro
Se închid școlile! Anunț de ultim moment. În ce zone din România vor fi suspendate cursurile?
Cancan.ro
Nelson Mondialu NU este tatăl biologic al lui Livian. A invitat şi familia reală la nuntă, dar nu au vrut să audă de el
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
kanald.ro
Suma incredibilă pe care fostul soț al Ozanei Barabancea o plătea copiilor: 35 de lei pensie alimentară. Cum s-a descurcat soprana
Capital.ro
Traian Băsescu nu cedează. Decizia luată de fostul președinte al României
StirileBZI
„Nostradamus cel viu”, despre al Treilea Război Mondial. Cum ar trebui evitat
Prosport.ro
Ce cartiere din București s-au zguduit cel mai puternic în timpul cutremurului de 5.3 grade
stirilekanald.ro
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
substantial.ro
Precipitații record și inundații de amploare în județele Vaslui și Galați
MediaFlux
PENSIE mai mică pentru vârstnici. Pensionarii care vor da BANII înapoi
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...