Un vortex solar loveşte Pământul în weekend. Explozia echivalează cu milioane de bombe nucleare

O explozie solară are o putere echivalentă cu milioane de bombe nucleare aruncate în aer simultan. Pământul s-a mai confruntat cu un fenomen similar în urmă cu aproape 24 de ani, pe 9 martie 1989.
Filip Stan
17 feb. 2023, 08:35
Un vortex solar loveşte Pământul în weekend. Explozia echivalează cu milioane de bombe nucleare

Vortex solar. Observatorii de la Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică din SUA transmit că o ejecţie de masă coronală se îndreaptă spre Pământ azi, 17 februarie, şi ar putea declanşa aurore boreale în America de Nord, dar şi o furtună geomagnetică minoră de clasă G1 şi o furtună moderată de clasă G2 pe 18 februarie.

O furtună geomagnetică se apropie. NOAA transmite că o ejecţie de masă coronală ar urma să sosească în ultima parte a zilei de 17 februarie.

Primul contact este de aşteptat să producă o furtună geomagnetică minoră de clasă G1, intensificând-o până la nivelul moderat de furtună de clasă G2 pe 18 februarie.

O furtună solară va lovi Pământul. Avertismentul cercetătorilor americani
În timpul unor astfel de furtuni, aurorele boreale îşi vor face apariţia în Statele Unite până în statele New York şi Idaho. Efectele impactului unei furtuni geomagnetice de nivel G2 pot să provoace deteriorarea transformatoarelor de înaltă tensiune şi a sistemelor de alimentare la latitudini mari, întreruperea semnalelor radio de înaltă frecvenţă, compromiterea semnalelor GPS şi pot fi întreprinse acţiuni necesare de coordonare a echipajelor spaţiale aflate pe Staţia Spaţială Internaţională, dar şi a sateliţilor.

Furtunile de lungă durată sau cele de intensitate extremă cum a fost în cazul furtunilor solare din 1859 sau 1989 pot provoca daune transformatoarelor şi pene de curent la scară regională, continentală sau chiar globală.

Fiind cel de-al 25-lea ciclu solar (fiecare durează câte 11 ani) de când pământenii observă activitatea solară, este de aşteptat ca maximul solar să fie în anul 2025, când este de aşteptat ca tot mai multe erupţii solare să lovească Pământul, existând riscul unei pene de curent electric la nivel global în urma căruia ar putea trece între 2 şi 10 ani pentru a reface infrastructura electrică.

Un „vortex polar” uriaș fără precedent a avut loc pe suprafața Soarelui

În data de 2 februarie, o bucată masivă de plasmă s-a desprins din atmosfera Soarelui. Apoi, aceasta a traversat polul nord al stelei noastre cu o viteză de mii de kilometri pe minut. În cele din urmă, bucata uriașă de plasmă a dispărut, spre nedumerirea oamenilor de știință. 

Întregul spectacol, care a durat opt ore, a devenit viral pe Twitter după ce Tamitha Skov, cercetător științific de la Aerospace Corporation din California, SUA, a publicat imagini cu evenimentul, surprinse de Observatorul Dinamicii Solare al NASA, potrivit Live Science.

Un uragan solar ar putea lăsa Pamantul în blackout. NASA: Miliarde de oameni ar muri după o furtună magnetică

O furtună solară uriașă ar putea schimba lumea într-un mod dramatic

Pe 1 și 2 septembrie 1859, o furtună solară majoră a produs fenomene extreme nebănuite. Aceasta a primit numele de Evenimentul Carrington.

Pe 1 și 2 septembrie 1859, sistemele telegrafice din întreaga lume au eșuat catastrofal. Operatorii telegrafelor au raportat că acestea au primit șocuri electrice, hârtia telegrafică a luat foc și că au putut opera echipamentele cu bateriile deconectate, scrie Science Alert.

În timpul serilor, aurora boreală putea fi văzută foarte departe în sud, până în Columbia. De obicei, aceste lumini sunt vizibile doar la latitudini mai mari, în nordul Canadei, Scandinavia și Siberia.  Ceea ce a experimentat lumea în acea zi, cunoscută acum sub numele de Evenimentul Carrington, a fost o furtună geomagnetică masivă. O astfel de furtună solară apare atunci când o bulă mare de gaz supraîncălzit numită plasmă este ejectată de la suprafața soarelui și lovește Pământul. Această bulă este cunoscută sub numele de ejecție de masă coronală.

Plasma unei ejecții de masă coronală constă dintr-un nor de protoni și electroni, care sunt particule încărcate electric. Când aceste particule ajung pe Pământ, ele interacționează cu câmpul magnetic care înconjoară planeta.

Această interacțiune distorsionează și slăbește câmpul magnetic, ceea ce duce la comportamentul ciudat al aurorei boreale și la alte fenomene naturale.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Condimentul care reduce colesterolul. Costă numai câțiva lei, se găsește în orice supermarket și ajută la menținerea echilibrului în corp
Capital.ro
Marele cutremur care va lovi România. Zonele din București care vor fi cel mai grav afectate
Playtech.ro
De câte ori se pot acorda voucherele pentru alimente. Calculul exact pentru românii cu venituri mici
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Radarul de ultimă generație, instalat în România. Detectează de la 450 de km
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Orașele din România în care ninge în martie și în aprilie, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Verdictul care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar azi, 23 februarie: „Blocare imediată”
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
CDU/CSU pe primul loc în exit-pollurile alegerilor anticipate din Germania
MediaFlux
Zelenski a CEDAT! Anunțul a uimit întreaga lume
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!