Un vulcan adormit ar putea reveni la activitate după câteva secole de inactivitate, sunt de părere oamenii de știință. Într-un studiu recent publicat la 9 iunie în Communications Earth & Environment, specialiștii vulcanologi au analizat posibilitatea unei viitoare erupții a vulcanului Campi Flegrei, un complex vulcanic aflat în regiunea Campania din Italia, în apropiere de orașul Napoli. Din cauza structurii sale geologice complexe, care cuprinde mai multe cratere vulcanice și o rețea extinsă de camere magmatice subterane, acest vulcan este considerat unul dintre cei mai periculoși din lume. Mai mult, proximitatea sa față de o zonă dens populată reprezintă o amenințare regională.
The Phlegraean Fields: Italy’s Restless Supervolcano
The Phlegraean Fields, also known as Campi Flegrei, is a large volcanic area situated to the west of Naples, Italy. It is considered a supervolcano due to the nature and history of its eruptions and its large caldera system.… pic.twitter.com/9YmwnVr3UQ
— Niels Groeneveld (@nigroeneveld) June 10, 2023
Campi Flegrei a erupt pentru prima dată în anul 1538 și, deși a fost de intensitate moderată, a avut consecințe semnificative. Cenușa vulcanică s-a răspândit pe mai mulți kilometri, aducând pagube însemnate locuințelor și culturilor, scrie meteoradar.ro
Vulcanul a fost monitorizat îndeaproape încă din anii 1980, iar până în prezent au fost înregistrate numeroase vârfuri de activitate, însoțite de peste 600 de cutremure numai în luna aprilie.
Aceste cutremure sunt provocate de circulația gazelor vulcanice care pătrund în scoarța terestră. Atunci când gazele se infiltrează prea adânc în rocă, pot apărea fisuri în scoarță, provocând ridicarea magmei.
Echipa de cercetători de la University College din Londra a dezvoltat un nou model pentru a analiza mai precis comportamentul rocii sub presiunea crescândă din adâncul vulcanului, comparându-l cu fazele anterioare de ridicare. Concluzia studiului lor este că modelul de ridicare și de zguduire seismică a vulcanului s-a schimbat în ultimele decenii. În timp ce roca de acoperire încă se deforma elastic în urmă cu 40 de ani, elasticitatea sa a scăzut semnificativ în ultimii ani, devenind tot mai fragilă.
Cercetătorii estimează că riscul de erupție este mai mare decât în timpul ultimei crize de acum 40 de ani. Prin urmare, în studiul lor, cercetătorii subliniază și urgența unor investigații suplimentare pentru a fi pregătiți pentru toate scenariile posibile.