Insula vulcanică este situată în Oceanul Pacific, la circa 1.000 km sud de Tokyo. Iniţial, avea o formă aproape ovală cu o axă de 400 de metri şi alta de 200 de metri. Ca urmare a lavei aruncate de vulcan, ea s-a extins şi s-a unit cu insula nelocuită Nishinoshima din micul arhipelag Ogasawara, suprafaţa insulei rezultate – care continuă să crească – fiind în prezent de 1,26 kilometri pătraţi.
Craterele de pe insulă aruncă zilnic în aer 200.000 metri cubi de lavă (cantitate care ar umple 80 de piscine de dimensiuni olimpice), care se acumulează pe flancul estic. Dacă lava continuă să se acumuleze, o parte s-ar putea scufunda, provocând un tsunami, avertizează Fukashi Maeno, profesor adjunct la Institutul de Seismologie al Universităţii din Tokyo.
În opinia lui, scufundarea dintr-o dată a 12 milioane de metri cubi de lavă ar provoca un val uriaş de un metru ce ar putea ajunge în 18 minute pe insula Chichijima, aflată la 130 km distanţă. Locuită de 2.000 de oameni, aceasta este cea mai mare insulă din arhipelagul Ogasawara.
‘Modul ideal de a supraveghea şi evita o catastrofă naturală ar fi instalarea unui nou sistem de detectare a valurilor tsunami şi a cutremurelor din apropierea insulei, însă în prezent este imposibil pentru oricine să pătrundă în zona respectivă’, a adăugat Maeno.
‘Am analizat o simulare în această dimineaţă şi dorim să consultăm experţi seismologi în privinţa probabilităţii producerii unui astfel de fenomen, pentru a vedea ce măsuri am putea lua’, a spus un specialist din conducerea Agenţiei de Meteorologie din Japonia.
În Japonia, ţară situată la confluenţa a patru plăci tectonice, se înregistrează anual peste 20% din cele mai violente seisme de pe Pământ. Sunt activi mai mulţi vulcani, iar o mare parte a coastelor arhipelagului sunt supuse riscurilor de tsunami.