Din fericire, pasărea nu are semne de răni sau alte accidentări, iar vulturul sur este acum într-un padoc special, încăpător, unde se reface în siguranță și mănâncă pe săturate, anunță într-un comunicat Centrul de Reabilitare.
Această specie a dispărut din România la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial (între anii 1940-1950) din mai multe cauze, printre ele vânătoarea, otrăvirile și agricultura. Este o pasăre necrofagă, având un rol sanitar.
Pentru că anvergura aripilor sale ajunge și la trei metri, poate parcurge distanțe foarte mari în căutarea hranei, motiv pentru care specialiștii de la Târgu Mureș cred că superbul exemplar subadult care a ajuns în România provine fie din Serbia (Rezevația Naturală Uvac este recunoscută pentru populația de vulturi suri și nu numai), fie din Bulgaria, unde Federația Green Balkans desfășoară programe de reintroducere în natură a mai multor specii de vulturi.
„Sperăm ca în viitorul apropiat România să aibă propriile populații din aceste frumoase păsări, înainte ca ele să fie uitate!”, transmite în Centrul de Reabilitare a Animalelor Rănite de la Târgu Mureș. La acest Centru au mai ajuns în ultimii doi ani un vultur negru și doi codalbi.