Jurnalistul Kjetil Stormark, care a mai publicat o carte despre atacurile ce au provocat, anul trecut, 77 de morţi în Norvegia, a analizat peste 7.000 de mesaje electronice provenind din patru conturi de mesagerie utilizate, înainte de masacru, de extremistul de dreapta.
„Aceste mesaje nu oferă o imagine completă (a lui Breivik, n.r.), dar arată cât de răbdător şi empatic părea în anumite situaţii”, a declarat Stormark într-o conferinţă de presă.
Astfel de trăsături de caracter sugerează că extremistul, în vârstă de 33 de ani, este „responsabil penal” şi că justiţia „a luat decizia bună” condamnându-l la închisoare, a adăugat acesta.
La 24 august, tribunalul din Oslo l-a condamnat pe Breivik la pedeapsa maximă – 21 de ani de închisoare, perioadă ce ar putea fi prelungită – pentru că a detonat o bombă în apropierea sediului guvernului norvegian şi pentru că a deschis focul asupra participanţilor la o tabără de vară laburistă, organizată pe insula Utoeya.
Cartea, intitulată „Mesajele electronice private ale unui ucigaş în masă”, a fost scrisă graţie unor hackeri care au piratat mesageria lui Breivik după atacuri şi care i-au furnizat lui Stormark conţinutul acestora pentru a-l transmite poliţiei, o sarcină de care s-a achitat înainte de a scrie volumul.
În carte apar informaţii despre tranzacţii care i-au permis ucigaşului să strângă fonduri şi să-şi procure echipamentele necesare pentru atacuri.
Potrivit lui Stormark, Breivik putea fi depistat înainte de 22 iulie, dacă Serviciile secrete norvegiene (PST) ar fi dispus de un sistem informatic capabil să coreleze achiziţiile online ce trezeau suspiciuni, precum un girofar şi componente ale unei uniforme cumpărate pe internet de extremist.
Cartea conţine şi mesaje de condamnare şi de susţinere trimise lui Breivik imediat după carnaj.
Avocaţii lui Breivik au protestat faţă de publicarea cărţii, afirmând că este vorba despre o încălcare a protecţiei datelor personale.