În biografia publicată luni, Nikolaus Blome îşi bazează speculaţia pe conversaţii purtate cu politicieni importanţi şi confidenţi ai lui Merkel care afirmă că aceasta le-a spus că ea consideră zece ani de mandat în calitate de cancelar sau guvernator de land perioada maximă de exercitare a puterii. Astfel, potrivit lui Blome, dacă Merkel va înregistra din nou o victorie în alegerile din septembrie, ea şi-ar mai putea duce mandatul cel mult până în 2015, când ar demisiona.
În acelaşi material, ziaristul german care îi citează pe confidenţii lui Merkel scrie că ei i-ar plăcea să fie primul cancelar german de după al Doilea Război Mondial care să nu plece de la putere în urma unui vot sau dată afară de propriul partid. „Să reuşească acest lucru prima, i se pare un lucru foarte atrăgător”, afirmă o sursă anonimă apropiată de Merkel citată în carte.
Merkel este cancelar din noiembrie 2005, iar Blome scrie că ea s-ar fi putut inspira din cazul fostului cancelar german Helmut Kohl, suptanumit şi „cancelarul Reunificării”, în anii ’90, când ea afirmase că Helmut Kohl ar fi trebuit să demisioneze înainte de alegerile din 1998 pentru a face loc unui succesor. Kohl nu a făcut acest lucru şi a pierdut atunci.
Totuşi, şansele lui Merkel, de a rămâne la putere nu sunt pierdute având în vedere succesul înregistrat în faţa unor rivali din cadrul Uniunii Creştin-Democrate (CDU) şi absenţa evidentă a unui succesor, ea ar putea să stea la putere.
Merkel împlineşte 61 de ani în iulie, 2015.