Cireșele, perele, piersicile și kiwi ar fi trebuit interzise din anul 2011, susțin ONG-iștii specializați în agricultură bio.
„Una din două cireșe este contaminată cu reziduuri de pesticide clasificate printre cele mai periculoase pentru sănătate”, avertizează un studiu publicat marți, 24 mai, de ONG-ul Pesticide Action Network Europe.
De asemenea, jumătate dintre piersici și pere, respectiv o treime dintre mere sunt stropite cu pesticite care pot pune în pericol sănătatea consumatorilor.
Astfel, aproape o treime (29%) dintre fructele produse în Europa sunt contaminate. Ratele de contaminare au explodat în ultimul deceniu, o creștere de 53% în perioada 2011-2019. Doar la cireșe, rata de contaminare a crescut cu până la 152%, iar la kiwi cu 397%.
Poziția exprimată de ONG-iști contrazice punctul de vedere al Comisiei Europene, în privința utilizării pesticidelor. Potrivit forurilor europene, utilizarea pesticidelor, în special a celor mai toxice, este în scădere.
Analiza Pesticide Action Network Europe se bazează pe analiza datelor din programul european de monitorizare a reziduurilor de pesticide din alimente. În opinia Autorității Europene de Siguranță Alimentară (EFSA), datele sunt „suficient de reprezentative din punct de vedere statistic pentru a estima expunerea consumatorilor europeni la aceste reziduuri”.
Substantele considerate „cele mai periculoase” de ONG-iști sunt suspectate că pot provoca boli incurabile, dar pot produce și perturbări endocrime. Substanțele suspecte ar conține substanțe bioacumulative și toxice.
De ani de zile, la nivel european se discută intens despre cel mai cunoscut și eficient erbicid, glifosatul. De o parte, unii lideri ai blocului comunitar au declarat că substanța este suspectă, pe de altă parte Ministerul Agriculturii din România susține că erbicidul este 100% sigur.
„În Uniunea Europeană, substanța activă glifosat este autorizată pentru utilizarea în produsele de protecție a plantelor încă din anul 2002. Conform Regulamentului (UE) nr. 2324/2017 substanța activă glifosat a fost reînnoită pentru o perioadă de încă 5 ani până la data de 15/12/2022.
Discuțiile științifice de la nivelul autorităților europene (EFSA, ECHA) și a statelor membre implicate în procesul de reînnoire și reevaluare a substanței active glifosat au arătat că pe baza dovezilor științifice disponibile, acesta nu prezintă un potențial risc genotoxic. Atunci când glifosatul este utilizat în mod corespunzător, nu se pot produce efecte inacceptabile asupra sănătății umane sau animale și asupra mediului”, a transmis MADR, pentru B1.ro.