Unul din trei fructe produse în Europa conține peste limita admisă de pesticide. Cireșele, în capul listei

O bună parte dintre fructele aflate pe piață sunt bombe chimice, susține ONG-ul Pesticide Action Network Europe. În vârful topului se află cireșele. 
Filip Stan
31 mai 2022, 10:57
Unul din trei fructe produse în Europa conține peste limita admisă de pesticide. Cireșele, în capul listei

Cireșele, perele, piersicile și kiwi ar fi trebuit interzise din anul 2011, susțin ONG-iștii specializați în agricultură bio.

„Una din două cireșe este contaminată cu reziduuri de pesticide clasificate printre cele mai periculoase pentru sănătate”, avertizează un studiu publicat marți, 24 mai, de ONG-ul Pesticide Action Network Europe.

De asemenea, jumătate dintre piersici și pere, respectiv o treime dintre mere sunt stropite cu pesticite care pot pune în pericol sănătatea consumatorilor.

Astfel, aproape o treime (29%) dintre fructele produse în Europa sunt contaminate. Ratele de contaminare au explodat în ultimul deceniu, o creștere de 53% în perioada 2011-2019. Doar la cireșe, rata de contaminare a crescut cu până la 152%, iar la kiwi cu 397%.

Poziția exprimată de ONG-iști contrazice punctul de vedere al Comisiei Europene, în privința utilizării pesticidelor. Potrivit forurilor europene, utilizarea pesticidelor, în special a celor mai toxice, este în scădere.

Analiza Pesticide Action Network Europe se bazează pe analiza datelor din programul european de monitorizare a reziduurilor de pesticide din alimente. În opinia Autorității Europene de Siguranță Alimentară (EFSA), datele sunt „suficient de reprezentative din punct de vedere statistic pentru a estima expunerea consumatorilor europeni la aceste reziduuri”.

Substantele considerate „cele mai periculoase” de ONG-iști sunt suspectate că pot provoca boli incurabile, dar pot produce și perturbări endocrime. Substanțele suspecte ar conține substanțe bioacumulative și toxice.

 

Cel mai popular și eficient erbicid, pus în discuție la nivelul UE

 

De ani de zile, la nivel european se discută intens despre cel mai cunoscut și eficient erbicid, glifosatul. De o parte, unii lideri ai blocului comunitar au declarat că substanța este suspectă, pe de altă parte Ministerul Agriculturii din România susține că erbicidul este 100% sigur.

„În Uniunea Europeană, substanța activă glifosat este autorizată pentru utilizarea în produsele de protecție a plantelor încă din anul 2002. Conform Regulamentului (UE) nr. 2324/2017 substanța activă glifosat a fost reînnoită pentru o perioadă de încă 5 ani până la data de 15/12/2022.

Discuțiile științifice de la nivelul autorităților europene (EFSA, ECHA) și a statelor membre implicate în procesul de reînnoire și reevaluare a substanței active glifosat au arătat că pe baza dovezilor științifice disponibile, acesta nu prezintă un potențial risc genotoxic. Atunci când glifosatul este utilizat în mod corespunzător, nu se pot produce efecte inacceptabile asupra sănătății umane sau animale și asupra mediului”, a transmis MADR, pentru B1.ro.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Drumul de mare viteză pe care toți șoferii îl așteptau e în impas. Vor mai trece ani de zile până când se va circula pe el
Capital.ro
Am pierdut cel mai mare actor. Toată lumea îl plânge: Te vom păstra în amintirea noastră
Playtech.ro
Românii care au depus bani la CEC pentru o Dacie înainte de ’90 primesc bani. Ce sumă dă statul despăgubire?
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara în care prețurile sunt mai mici ca în România, iar salariul minim e 2.234 de euro. „Poți să nu lucrezi toată viața, dar primești pensie”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Prăjitura la borcan. Desertul rapid, fără coacere
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Anunț de ultimă oră pentru pensionari. Câți bani vei primi la pensie în funcție de data nașterii și stagiul complet de cotizare
Cancan.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o lună mai 2025 cum nu prea a mai fost, în România. Cum va fi vremea în București
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Regulă nouă pentru gunoi. Obligatoriu pentru toate gospodăriile. Se aplică în toată țara
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Pensii care trebuie înapoiate. Patru noi situații în care pensionarii sunt obligați să returneze banii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte