Datoria Siriei către Banca Mondială se ridică la aproximativ 15 milioane de dolari, potrivit unor surse citate de agenția Reuters. Măsura ar putea debloca fonduri internaționale esențiale pentru reconstrucția infrastructurii și sprijinirea sectorului public sirian, aflat în criză.
Aceasta ar fi prima inițiativă financiară majoră a Riadului față de Damasc de la instalarea noului guvern sirian. Această inițiativă ar putea marca începutul unui sprijin concret din partea statelor din Golf pentru Siria, o țară măcinată de război, după ce inițiative anterioare, inclusiv una lansată de Qatar, au fost abandonate din cauza temerilor privind sancțiunile impuse de SUA.
În contextul unei crize acute de valută și al imposibilității de a accesa active înghețate în străinătate, Siria nu poate beneficia de granturi sau împrumuturi externe fără achitarea restanțelor către Banca Mondială. Instituția financiară internațională poartă în prezent discuții privind sprijinul pentru rețeaua de electricitate siriană și plata salariilor bugetarilor.
Citeste si Zelenski cere mobilizare generală în Ucraina şi prelungirea legii marţiale
„Nu comentăm speculațiile, dar vom face anunțuri oficiale dacă se va lua o decizie”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului saudit de Finanțe, potrivit sursei citate.
În paralel, o delegație guvernamentală siriană urmează să ajungă, în cursul lunii aprilie, la Washington pentru a participa la reuniunile anuale ale Băncii Mondiale și Fondului Monetar Internațional. Aceasta ar fi prima vizită a oficialilor sirieni în SUA după căderea regimului Assad.
Deși Casa Albă a emis, în luna ianuarie, o derogare parțială de șase luni privind unele sancțiuni pentru a facilita ajutorul umanitar, impactul măsurii a fost redus. Deocamdată, sancțiunile americane dure impuse în timpul regimului Assad rămân în vigoare, mai ales că Donald Trump a avut puține alte contacte cu noii conducători ai țării. Acest lucru se datorează în parte punctelor de vedere diferite din Washington cu privire la modul de abordare a Siriei.
Saudiţii intenționează să pună umărul la reconstrucţia Siriei, după ce rebelii conduși de islamiști l-au înlăturat anul trecut pe fostul lider Bashar al-Assad. La rândul său, Qatarul are în plan să furnizeze Siriei gaz prin Iordania pentru a îmbunătăți slaba aprovizionare cu energie electrică a țării, o inițiativă care a primit aprobarea Washingtonului.