Se pare că această construcţie reprezintă un colosseum, având, totuşi, dimensiuni mai reduse decât celebrul monument din centrul Romei (80 x 60 m). Noua descoperire a fost făcută în oraşul italian Volterra, fiind datată în primul secol al erei noastre, potrivit descopera.ro.
Conform arheologilor toscani, amfiteatrul roman era structurat pe trei niveluri, putând adăposti aproximativ 10.000 de spectatori, spre deosebire de cel aflat în centrul capitalei italiene, care avea o capacitate de 50.000 de locuri. În mod obişnuit, cei prezenţi în spaţiul unui colosseum asistau la spectacole cu lupte de gladiatori sau mixte, între luptători şi animale sălbatice.
Descoperirea făcută la Volterra aduce noi informaţii privind moştenirea etruscă a oraşului, punând, totodată, în lumină importanţa urbei în zona Toscanei. În acest sens, este cunoscut faptul că Volterra a fost unul dintre cele mai puternice oraşe etrusce, dar care a fost nevoit să capituleze în faţa puterii Republicii Romane, în secolul I î.Hr.
Amfiteatrul descoperit nu este singurul din această zonă, un monument asemănător fiind construit în epoca împăratului roman Augustus (27 î.Hr. – 14 d.Hr.), la aproximativ 2 km de noul colosseum.
Pe parcursul cercetărilor, arheologii s-au folosit de detectoare radar pentru a-şi face o imagine generală asupra monumentului. Astfel, specialiştii au descoperit că amfiteatrul se află la o adâncime de aproximativ 8 metri, făcând dificile săpăturile în cadrul sitului. Totodată, au fost puse în lumină informaţii referitoare la materialul de construcţie, piatra „panchino”, folosită încă din perioada etruscă pentru construirea clădirilor din oraş.